geef de bamboefiets uit ghana een duwtje in de rug

Agnes Heethaar van ’t Natuurlijk Huus hoorde een interview met de bedenkers van het project op de radio en even later waren de eerste contacten al gelegd. Jaap Bijl en Ferdinand ten Kate komen volgende week een prototype van de bamboe fiets leveren om bezoekers van ’t Natuurlijk Huus er kennis mee te laten maken. Intussen werkt ’t Natuurlijk Huus er aan mee de crowdfund-actie tot een succes te maken.

Het verhaal van de fiets
In 2015 bezochten de fietsliefhebbers en ondernemers Jaap en Ferdinand Uganda, als onderdeel van een sponsortocht hebben zij geld ingezameld en hun sponsorkinderen bezocht. Ze bezochten daar ook Ronald (19) de jonge Ugandees die Ferdinand en zijn vrouw al lange tijd sponsoren. Ronald kon daarom een opleiding volgen, maar er was in zijn woonomgeving doodeenvoudig geen werk, zo goed als geen economie. Jaap en Ferdinand zagen dat en bedachten een plan voor structurele werkgelegenheid.

Dat werden de bamboefietsen uit Ghana, een combi van Afrikaans vakmanschap met een oer-Hollandse fiets. Het mes snijdt aan twee kanten. Bamboe is een inheems product dat snel groeit en heel stevig is. Nederlanders zijn meer en meer dol op fietsen die een beetje afwijken van het reguliere. Daar past deze bamboefiets prima in.

De uiteindelijke droom van Jaap en Ferdinand is de bouw van een bamboefietsfabriek in Uganda en hun sponsorkinderen zo direct aan werk helpen. De kennis en expertise hiervoor halen ze uit Ghana en nemen ze zelf mee.

Kijk hier naar het filmpje over de fiets.

Natuurlijk Huus
Agnes Heethaar van ’t Natuurlijk Huus: “zo’n project past prima binnen de filosofie van ’t Natuurlijk Huus. We zijn voorstander van natuurlijk materiaal, halen dat het liefst ook nog eens uit eigen regio, maar in het geval van bamboe kun je dat beter laten groeien waar het oorspronkelijk ook vandaan komt. Als je daarmee een fiets kunt maken, hoe mooi is dat! En als je dan zo’n Ghanese fiets in de schuur hebt staan, dan pak je natuurlijk liever de fiets als je even boodschappen gaat halen, dan dat je de auto neemt. Want zo’n fiets, daar wil je wel me gezien worden.”

Agnes: “We hebben in het verleden ook al eens een wedstrijd gedaan met meubelmakers in opleiding van Cibap. De meest duurzame stoel die daar uit kwam rollen was ook van bamboe!”

Ondersteunen/Crowdfunding
Om het plan uit te gaan voeren in een basisbedrag van 200.000 euro nodig. Daarmee kan het bedrijf van start: 250 frames worden dan gemaakt en komen naar Nederland voor de verkoop. Voor de helderheid: die 200.000 euro is startkapitaal dat zichzelf terug verdient als het bedrijf eenmaal loopt. Wie mee betaalt, krijgt zelfs rente.

Ferdinand: “Ons doel is om het geld dat je investeert terug te betalen met 3,5% rente per jaar, met een maximum van 10%. De looptijd van deze lening is drie jaar. Het eerste jaar (2017) wordt je lening niet afgelost. We betalen je de eerste 50% terug eind 2018 en de andere 50% eind 2019. Je kunt al inleggen vanaf 100 euro! Als we minder dan 150.000 euro binnen halen, wordt automatisch je geld teruggestort.”

Harrie Kiekebosch van ’t Natuurlijk Huus sprak over de winst uit het project: “De heren verdienen geen loon uit het project. Ze worden betaald uit de winst. En van winst is pas sprake als er fietsen verkocht worden. Geen fietsverkoop, geen winst, geen inkomen. Wel fietsverkoop, wel winst, dan ook terugbetalen aan de crowdfunders! Het risico voor mensen die geld inleggen is dus eigenlijk klein. Want als er geld genoeg is, gaat het verhaal vanzelf lopen. En als er geen geld genoeg is, krijg je het terug voordat het is opgemaakt.”

Op de site van Ferander Bamboefiets vind je alles over de crowdfunding.

De helft van het benodigde bedrag is al binnengehaald. Over een maand sluit de inschrijftermijn.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.