Home / archiefcentraal / een kwart van de rokers haalt zijn pensioen niet

een kwart van de rokers haalt zijn pensioen niet

Sigaretten en shag moeten onzichtbaar worden in winkels. Daar stuurt ‘Den Haag’ op aan. Goed plan? We vroegen de vakgroep ‘Longgeneeskunde’ van de Deventer Ziekenhuizen om een reactie. Ze stuurden een artikel van De Correspondent retour.

Het is een artikel vol feiten. Dat rokers meestal rond hun 15de beginnen bijvoorbeeld. Jonger dan dat rook je meestal nog niet. Wie op latere leeftijd zou willen beginnen heeft al meer kennis over hoe dodelijk roken is en ook een sterkere wil er dus maar niet aan te beginnen.

En hoe beginnen 15-jarigen? Omdat ze het van anderen zien. Van hun ouders, van hun voorbeelden in muziek of sport. En omdat het overal in het zicht ligt.

De longgeneeskundigen van het Deventer Ziekenhuis zijn er dus voor dat sigaretten uit het zicht verdwijnen. Niet gek trouwens, als je andere feiten over roken er op na slaat (en in het artikel van de Correspondent zijn ze nog eens netjes op een rij gezet).

Neem de gezonde levensverwachting. Niet de verwachting dat je leeft, maar de verwachting dat je gezond leeft. Die ligt bij lager opgeleiden 19 jaar (!) lager dan bij hoger opgeleiden. Onderzoekers denken dat dat voor een heel belangrijk deel komt vanwege roken. Het verschil in echte levensverwachting is 6 jaar. Dat is een verschil van 13 ongezonde jaren…

Nog wat feiten?
Naast crack en heroïne is roken het meest verslavend. Roken is de grootste leverancier van kanker. Meer dan de helft van de rokers sterft vanwege dat roken en dat zijn er 20.000 per jaar. Een kwart van de rokers is al dood voordat ie met pensioen gaat.

Kijk, met al die gegevens in je achterhoofd is er bijna geen volwassene die nog aan roken begint. Tabaksverkopers richten zich daarom vooral op kinderen. Als ze die eenmaal verleid hebben, raken ze makkelijk verslaafd en blijven ze hun hele leven klant.  

Lees ook

Expositie Y-Factor 3 in Holstohus

OLST – Tot en met 26 februari is in het Holstohus de expositie ‘Y-Factor 3’ …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.