duurzaam januari regelingen

De subsidie is bedoeld om het gebruik van duurzame energie te bevorderen. De officiële voorwaarden kunt u vinden op staging2.rvo.nl/isde. De subsidie kan aangevraagd worden bij RVO.nl, een organisatie van de overheid. Op de site van Milieu Centraal kunt u alles over zonneboilers, warmtepompen en pelletkachels vinden.

Subsidie energiebesparing eigen huis

Vanaf 15 september 2016 kunt u zo’n 20 procent subsidie krijgen voor het isoleren van het dak, spouwmuur, gevel, vloer en glas. Voorwaarde is dat u ten minste 2 nieuwe isolatiemaatregelen laat uitvoeren. Doet u dat, dan kunt u ook subsidie krijgen voor een paar andere maatregelen die energie besparen, zoals een isolerende buitendeur en een douche met warmteterugwinning. Zie ook op de site staging2.milieucentraal.nl.

6 miljoen voor de subsidieregeling energiemaatregelen bij sportclubs

Sportclubs kunnen vanaf 2 januari 2017 09.00 uur weer subsidie aanvragen voor investeringen in energiebesparing of duurzame energie. Het beschikbare subsidiebudget voor 2017 is 6 miljoen euro.

Dat staat in de Regeling openstelling EZ-subsidies 2017 die op 12 december is gepubliceerd in de Staatscourant.

Verhoging subsidie bij energieadvies

Sportclubs kunnen voor investeringen van meer dan 3.000 euro in energiebesparing of duurzame energie subsidie aanvragen. Als de stichting of vereniging eerst een energieadvies laat opstellen, dan kan de subsidie met 500 euro worden verhoogd.

Ook is het mogelijk voor verenigingen om bij de Stichting Waarborgfonds Sport (SWS) een borgstelling te krijgen voor een lening waarmee zij de investeringen doen.

LED verlichting, isolatie, zonnepanelen en zonneboilers

Doel van de regeling is om energiebesparende maatregelen en duurzame energie te stimuleren bij sportaccommodaties. Voor sportverenigingen is de energierekening zo’n 10-20% van de begroting. Hier zij vaak winst op behalen. De aanvragers kunnen subsidie aanvragen maatregelen zoals: led-verlichting, isolatie, zonnepanelen, zonneboilers.

Maatregelenlijst

Maatregelen die in aanmerking komen voor subsidie staan op de maatregellijst. Deze bevat een opsomming van maatregelen op het gebied van:

  • verlichting
  • verwarming en ventilatie
  • water
  • bouwkundige maatregelen
  • duurzame energie

Rol RVO.nl

RVO.nl voert de subsidieregeling Energiebesparing en duurzame energie sportaccommodaties uit. Hoewel het subsidiebudget afkomstig is van het ministerie van VWS, valt de subsidieregeling onder de Kaderwet EZ-subsidies. De subsidieregeling loopt van 2016 t/m 2020. Jaarlijks wordt er een budget beschikbaar gesteld.

Aardehuizen Olst nog duurzamer door energie-experiment

De aardenhuizen in Olst zijn er een paar apart maar wel prachtig en zeer duurzaam. De in totaal 274 PV-panelen op de 23 woningen en het Middenhuis leveren jaarlijks naar schatting 63.300 kWh, ruim voldoende om energieneutraal te wonen. De huishoudens hebben een reguliere aansluiting op het net; die wordt gebruikt als batterij: bij zonnig weer leveren ze terug, op donkere dagen (in donkere maanden) krijgen ze groene stroom terug. Vereniging Van Eigenaren (VvE) Aardehuizen Olst is één van de vijf projecten die in november 2016 ontheffing kreeg voor hun energie experiment. Mooi nieuws! In een groot experiment streven de 23 aardehuizen en een gemeenschapshuis naar nulverbruik en een zo groot mogelijke autonomie. Zonnepanelen zorgen voor 100% dekking van het jaarverbruik. Ook werkt VvE Aardehuizen Olst aan accuopslag. Daarmee kunnen ze onafhankelijk worden van het energienet in door hun eigen energieproductie en opslag.

Zoals de inwoners aangeven hebben de installaties zoals o.a. zonnepanelen, warm water collectoren en het helofytenfilter voor eigen waterzuivering voor hogere kosten gezorgd in het bouwbudget. Daartegenover staat dat bewoners veel lagere vaste lasten hebben dan in conventionele woningen.  Voor meer informatie kijk ook eens op VVE Aardehuizen Olst is één van de vijf projecten die in november ontheffing kreeg voor hun energie experiment. Mooi nieuws! In een groot experiment streven de 23 aardehuizen en een gemeenschapshuis naar nulverbruik en een zo groot mogelijke autonomie. Zonnepanelen zorgen voor 100% dekking van het jaarverbruik. Ook werkt VvE Aardehuizen Olst aan accuopslag. staging2.aardehuis.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.