duurzaam januari dit doet birgitte keijzer aan duurzaamheid

Duurzaam denken en doen zat er bij Birgitte Keijzer al vroeg in. Nu nog is ze er als programmamanager ‘Raalte Duurzaam 2050’ nog dagelijks mee bezig. Haar verhaal:

“De tweede zonnecollector die we gebruikten was in 1986 in Kenya. Daar hadden we een elektrische boiler. Voor ons niet te betalen om die aan te zetten voor warm water. Dus ook daar maar weer een zonnecollector zelf gemaakt en aangesloten op het boilervat.

Toen we in 2003 naar Bathmen verhuisd zijn, hebben wij direct voor onze stroomvoorziening 24 zonnepanelen geplaatst met een vermogen van 2640 Wp. Het dak ligt niet helemaal op het zuiden dus de productie is niet optimaal. Maar draagt zo wel een beetje bij aan de duurzame energieproductie.” Bij de gemeente Raalte is Birgitte ook subsidiecoördinator dus deskundig op dat vlak. “Ben je op zoek naar subsidies voor energiebesparing, kijk eens op raalte.nl/energieloket.”

Qua energiebesparing is Keijzer ook actief. “De was doen we slechts twee minuutjes in de droger en dan ophangen, droogt binnen een dag en scheelt heel veel wasverzachter en strijken! Het hele huis is voorzien van ledverlichting. We hebben de thermostaat een graad lager staan en verwarmen alleen de ruimtes waar we zijn. De woonkamer verwarmen we ’s avonds met een hoog rendement houtkachel. Daarmee krijgen we de woonkamer en keuken lekker snel warm en hoeft de vloerverwarming niet zoveel warmtecapaciteit te leveren.”

Wegwerpcultuur
Op het gebied van afvalscheiding en hergebruik van goederen dragen we ook ons steentje bij aan het milieu. We scheiden het afval zo veel mogelijk. Natuurlijk brachten we de flessen al naar de supermarkt terug en ging het oud papier in de papierbak voor de scholen. Maar sinds Deventer het systeem heeft ingevoerd van containers voor plastic afval en restafval zijn wij fanatiek gaan scheiden. Met als resultaat dat we de afgelopen jaren 1 tot 3 keer de grijze container aan de straat hebben gezet.

Verder doen we tweedehandsspullen naar Het Goed in Deventer, oud ijzer verkopen we zelf (leuk bedrag per kg) en lompen leveren we ook in bij Het Goed. Daarnaast doen wij niet mee aan de wegwerpcultuur. Zo gebruiken we al meer dan 25 jaar dezelfde kerstversiering. Niet nodig om de kleurtjes van de ballen aan te passen van wat de reclames ons ingeven.

Als het gaat om weggooien van voedsel moeten we toegeven dat we daar nog wel een slag in kunnen maken. Er blijft ondanks het steeds minder eten koken altijd wel wat over. Nu kunnen we daarmee weer lekkere maaltijden bereiden. Maar soms gaat er toch wat de gft container in.

Bijen en de buurttuin

Sinds 2012 zijn we weer de trotse bezitters van bijen. Het begon met één kast voor de verjaardag van onze zoon. Inmiddels hebben wij deze hobby van hem overgenomen (tja studenten hebben voor bijen geen tijd) en hebben nu zes bijenvolken staan. Gewoon in de tuin in Bathmen. Wat een mooi gezicht is dat weer elke dag als de bijen vliegen en druk in de weer zijn met het verzamelen van stuifmeel en honing.

Samen met de buren hebben wij het beheer en onderhoud van een strook groen overgenomen van de gemeente. Een saaie uitgedroogde heg is vervangen voor mooie bloeiende struiken, ook weer goed voor onze bijen. Wij onderhouden als buurt deze groenstrook en ik stop er natuurlijk allerlei planten in (zoals zonnebloemen) waar ook onze bijen weer van profiteren. Zodat we weer een prima honingoogst krijgen. Super lekkere honing!

Ghana

Mijn man zet in Ghana een duurzame energieinstallatie op, op een fruitdrogerij. Daar is de energie nu computergestuurd en inzichtelijk in Nederland. Ze gebruiken een combinatie van energie uit het net, zonnepanelen, generatoren op diesel en biogas. In 2020 moet het bedrijf – waar 200 mensen werken – zelfvoorzienend zijn qua energie! Als het daar kan, moet het hier ook kunnen! En daar kom ik weer met onze ambities vanuit de gemeente Raalte: Duurzaam 2050. Een programma waar we onder aansturing van wethouder Frank Niens samen met medewerker duurzaamheid Jetty Looijenga de samenleving en het bedrijfsleven hard aan trekken om ook hier de gestelde duurzaamheidsdoelen te behalen.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.