duurzaam januari daar krijg je energie van

“Om eerlijk te zijn, zuinig met energie was voor mij niet meer dan een goed gevoel om het milieu te sparen. Toch verbouwden we met stevige isolatie. Voorzetmuren, 12 centimeter dak- en vloer isolatie, dubbelglas met HR++ en dito ketel, het beste wat er was. Volgens de aannemer overdreven: “een plusje minder is ook een hoog rendement.”

In hartje zomer voelde je pas echt wat extra isolatie deed. Heerlijk koel in huis, ook zonder airco, als je de ramen en deuren overdag maar achter je dicht trok. Dat smaakte naar meer. De zoektocht naar een energie neutraal leven was begonnen. Zo kwam er een duurzame leemkachel. De 5 kuub modderkachel wordt gestookt op hout die met een schone lucht vooral houtgas laat verbranden. Één leemkachel die 24 uur warmte afgeeft.  Eerst voelen en dan geloven.

Al 10 jaar zitten we elke avond te genieten van de koffie en de natuurlijke warmte. Een kratje hout en slechts een uurtje vlammen per etmaal; daarna gaan de kleppen dicht en beginnen wij en de kachel tevreden te stralen.

Kan het nog duurzamer? Zeker. Bij een zoon van de Mulder hoort een molen. En na een vertragend gevecht verleende de gemeente een vergunning voor de kleinschalige windmolen in Ramele. Ja, ook in Raalte wordt met veel plezier geoogst van de wind. De onze levert precies genoeg energie voor een klein huishouden. Sterker nog, met tegenwind drogen we er zelfs appels mee.

Met plezier duik je de meterkast in om af te lezen wat er vandaag weer aan gratis energie is binnengehaald. Iedereen die zijn eigen energie opwekt zal het herkennen. Als het om gratis duurzame energie gaat wordt de Sallander een beetje Hollander.

Den Haag vindt dat thuis het gas eraf moet. Ik zou denken beetje gas erbij voor iedereen die z’n eigen energie op wil wekken. Maak passende regels. Een soort vergunning-vrij bouwen maar dan voor het kleinschalig opwekken van je eigen duurzame stroom.

En ik, ik ben voor nog meer positieve energie bij ons thuis en in Salland. We zijn energiek bezig maar nog lang niet duurzaam genoeg.

Ralph Mulders

Wijngaardenier en Voorzitter Groen Links Raalte

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.