buurtbemiddeling raalte bijna klaar voor start

Buurtbemiddeling Raalte wil gaan werken met een gevarieerd samengesteld team van tien bemiddelaars (mannen en vrouwen, jong en oud). Gezocht wordt naar mensen die beschikken over goede sociale vaardigheden, die onbevooroordeeld naar anderen kunnen luisteren en in een conflict onpartijdig kunnen blijven. Het gaat om boeiend en afwisselend vrijwilligerswerk.

 Caroline Holsheimer zal het team als projectcoordinator begeleiden. Iedereen krijgt een basistraining, er zijn jaarlijks bijscholingen en het team komt regelmatig bijeen om eraringen uit te wisselen.

Wat houdt het werk van een bemiddelaar in?
Rika Slikker is bemiddelaar bij Buurtbemiddeling Olst-Wijhe en vertelt over haar ervaringen in de vijf jaar dat ze dit werk doet. “Ik las toen in de krant dat er bemiddelaars werden gezocht. Wat mij opviel was dat het zo serieus gesteld was. En ik heb altijd veel vrijwilligerswerk gedaan, maar wilde alleen nog vrijwilligerswerk doen wat goed begeleid word. En dat kon ik opmaken uit dat bericht. Ik werd zo nieuwsgierig en was ook toe aan een nieuwe uitdaging.”

En… hoe was die begeleiding?
“Die heb ik als goed ervaren. Dat je begint met een gesprek geeft aan: we hebben gewoon goede vrijwilligers nodig en daar zetten we ons ook voor in. De jaarlijkse trainingen zijn heel waardevol. En bij de teambijeenkomsten is er veel uitwisseling: waar zijn we mee bezig, klopt het nog, zijn er nieuwe dingen te ontdekken?

Bij één van die trainingen moesten we elkaar coachen. Toen ik werd gecoacht heb ik ervaren dat je met een paar vragen heel wat los kunt maken. Maar ik vind eigenlijk iedere training weer waardevol. Dan denk ik: nu weet ik het allemaal wel. Maar dan komt er toch weer wat uit.”

Slikker vertelt dat ze tijdens een training ook wel heeft ervaren dat een bepaalde aanpak niet bij haar past. Het is goed om dat te ontdekken en er is ook ruimte om datgene toe te passen dat bij jou hoort en dicht bij jezelf te blijven.

Tijdens een bemiddeling wordt in tweetallen gewerkt, meestal man en vrouw. Zij brengen eerst een huisbezoek bij beide buren. Daarna volgt een bemiddelingsgesprek op neutraal terrein.

Slikker: “Wat ik erg belangrijk vind tijdens het eerste gesprek is er goed de tijd voor nemen. Mensen hebben soms een heel verhaal, daar sta ik voor open, want er zijn zoveel dingen die kunnen leiden tot het conflict. Laat ik dus maar eerst eens rustig luisteren. Ik probeer mijn intuïtie te volgen en daarop door te vragen.”

Het huisbezoek bij de buren waarover wordt geklaagd is het spannendste deel. Voor hen is het huisbezoek onverwacht. Bij hen ontmoet je vaak onwil: ‘ja, maar ik heb niets met die buren, je komt er niet in.’ Slikker: ‘één keer wees ik op een bordje naast de deur: u hebt hier bij ‘welkom’ staan, dus ik dacht ‘ik ben hier welkom’. En nu zegt u nee.’

“Nou kom dan maar binnen’ was de reactie. Daar moet ik dan zo verschrikkelijk om lachen. We vertellen hen dat we graag ook hun verhaal willen horen. En dat willen mensen vaak graag vertellen. Beiden vinden dat ze gelijk hebben. Gelijk heb je, maar kun je niet altijd krijgen. En hoe ga je daar dan mee om.”

Tijdens een bemiddelingsgesprek is het bijzonder om te merken hoe er tot een oplossing wordt gekomen. Soms loopt een gesprek vast en als je dan vraagt: Denken jullie dat je het zo gaat oplossen? Nee? Begin dan eens op een andere manier. Kan dat veel verschil maken. Ook dan is het fijn dat je in tweetallen werkt. Je kunt elkaar aanvullen en de één heeft soms ideeën waar de ander niet op komt.

Hoe zie je het inwerken van bemiddelaars Raalte voor je?
“Het lijkt me leuk om op pad te gaan met iemand die nog geen ervaring heeft. Elkaar te leren kennen, van elkaar te leren en ervaringen uitwisselen. Na afloop evalueren we altijd. Soms ben ik het niet eens met de aanpak van de ander. En de ander heeft dat soms van mij. Het is goed om dat uit te wisselen.”

Teamvorming
“Iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten. Je vult elkaar aan. Van een collega die heel subtiele grapjes heeft kan ik echt genieten. Dat is leuk in de samenwerking.We hebben als team de training gevolgd en hadden daardoor vanaf het begin een goede sfeer. Het was ook gezellig. Teamvorming is erg belangrijk en daar werd in dat eerste weekend goed aandacht aan besteed. Dat heb ik als zeer waardevol ervaren.”

Het hele verhaal van Rika Slikker kunt u lezen op de Facebook-pagina Buurtbemiddeling Raalte. Bent u enthousiast geworden voor het bemiddelingswerk? Stuur dan een mail naar: info@buurtbemiddeling-raalte.nl . Buurtbemiddeling Raalte is ook te vinden op Twitter via @BBMRaalte. 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.