bijna driekwart van geld voor bamboefietsfabriek binnen

Agnes Heethaar van ’t Natuurlijk Huus in Raalte hoorde een interview met de bedenkers van het project op de radio en even later waren de eerste contacten al gelegd. De initiatiefnemers willen met het opgehaalde geld een bamboefietsfabriek in Uganda opzetten en hun sponsorkinderen zo direct aan werk helpen. De kennis en expertise hiervoor halen ze uit Ghana en nemen ze zelf mee.

Natuurlijk Huus
Agnes Heethaar van ’t Natuurlijk Huus: “zo’n project past prima binnen de filosofie van ’t Natuurlijk Huus. We zijn voorstander van natuurlijk materiaal, halen dat het liefst ook nog eens uit eigen regio, maar in het geval van bamboe kun je dat beter laten groeien waar het oorspronkelijk ook vandaan komt. Als je daarmee een fiets kunt maken, hoe mooi is dat. En als je dan zo’n Ghanese fiets in de schuur hebt staan, dan pak je natuurlijk liever de fiets als je even boodschappen gaat halen, dan dat je de auto neemt. Want zo’n fiets, daar wil je wel me gezien worden.”

Ondersteunen/Crowdfunding
Om het plan uit te gaan voeren in een basisbedrag van 200.000 euro nodig. Daarmee kan het bedrijf van start: 250 frames worden dan gemaakt en komen naar Nederland voor de verkoop. Voor de helderheid: die 200.000 euro is startkapitaal dat zichzelf terug verdient als het bedrijf eenmaal loopt. Wie mee betaalt, krijgt zelfs rente.

Initiatiefnemer Ferdinand ten Kate: “Ons doel is om het geld dat je investeert terug te betalen met 3,5% rente per jaar, met een maximum van 10%. De looptijd van deze lening is drie jaar. Het eerste jaar (2017) wordt je lening niet afgelost. We betalen je de eerste 50% terug eind 2018 en de andere 50% eind 2019. Je kunt al inleggen vanaf 100 euro! Als we minder dan 150.000 euro binnen halen, wordt automatisch je geld teruggestort.”

Harrie Kiekebosch van ’t Natuurlijk Huus sprak over de winst uit het project: “De heren verdienen geen loon uit het project. Ze worden betaald uit de winst. En van winst is pas sprake als er fietsen verkocht worden. Geen fietsverkoop, geen winst, geen inkomen. Wel fietsverkoop, wel winst, dan ook terugbetalen aan de crowdfunders! Het risico voor mensen die geld inleggen is dus eigenlijk klein. Want als er geld genoeg is, gaat het verhaal vanzelf lopen. En als er geen geld genoeg is, krijg je het terug voordat het is opgemaakt.”

Wil je meehelpen of meer weten? Hier vind je alles over de actie.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.