basisinkomen welk probleem los je daar mee op

In Finland beginnen ze dit jaar een proef met een basisinkomen. Werklozen krijgen een vast inkomen met als enige verplichte tegenprestatie dat ze meewerken aan de proef van begin tot eind. Ze mogen zelfs bijverdienen. Of dat een goed of een slecht plan is? In Finland zeggen ze: daarom doen we juist een proef! Wij zijn op zoek naar meningen en standpunten over dit onderwerp in onze regio. Vind jij iets van het basisinkomen? Laat het ons weten via redactie@sallandcentraal of redactie@vechtdalcentraal.nl

Vandaag de mening van Alexander Kreule, fractievoorzitter van de VVD in Raalte:

“Een basisinkomen, iedere maand een vast bedrag zonder hier iets voor te hoeven doen of te hoeven verantwoorden wat je met het geld doet. Dat klinkt natuurlijk interessant want gratis geld; wie wil dat nou niet?

Maar dat is precies waar het mis gaat. De proeven die nu worden gedaan zoals in Finland worden bewust gedaan met een heel kleine groep, veelal werklozen, want voor een grotere groep is het niet te betalen. De gemeente moet ook gewoon ‘rond’ zien te komen en heeft, net als wij inwoners, geen geldboom.

De overheid krijgt zijn geld door belastingen oftewel; het basisinkomen betaal je zelf.
Aangezien er al veel regelingen en toeslagen zijn lijkt het niet verstandig nog meer uitvoeringsinstanties op te tuigen want ook die kosten geld.

Daarnaast is het ook de vraag welk probleem een basisinkomen zou oplossen. We hebben prima vangnetten in Raalte, zelfs beter/hoger dan in omliggende gemeentes. Natuurlijk is dit geen vetpot maar het zou genoeg moeten zijn om normaal van te kunnen leven.

Dus welk probleem lost het basisinkomen dan op?

De enige mensen waarvoor het een verbetering zou kunnen zijn, zijn langdurig werklozen die zelf wel graag willen werken maar moeilijk aan een baan komen. Voor hen zou er een stuk administratieve rompslomp weg vallen maar is met het basisinkomen de oplossing niet erger dan de kwaal? En is die kwaal niet anders op te lossen?

Bovendien is een basisinkomen ook niet sociaal. Natuurlijk gaan we uit van de eigen verantwoordelijkheid van iedereen maar dit kunnen en mogen we niet van iedereen verwachten. Er is een groep mensen die juist baat heeft bij ondersteuning en hulp. Die mensen kunnen we niet ‘afkopen’ met een maandelijks bedrag en vervolgens zeggen ‘red je maar’.

In Zwitserland was afgelopen jaar een referendum over het basisinkomen waarbij ruim driekwart van de kiezers tegen een basisinkomen van 2250 euro heeft gestemd. 2250 euro zonder voorwaarden en levenslang. De belangrijkste redenen om tegen te stemmen? Niet te betalen en de stimulans om te gaan werken is weg als de Zwitsers.

Wat de VVD Raalte betreft lost het basisinkomen dus eigenlijk niets op en moeten we zeker geen proef gaan doen met belastinggeld.

Mochten particulieren zelf iemand maandelijks geld willen geven; dat staat ze dat natuurlijk vrij.”

 
Alexander Kreule
VVD Raalte

[poll id=153]

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.