basisinkomen heeft een goede invloed op de werkinzet

In Finland zijn ze dit jaar begonnen met een proef met het basisinkomen. Werklozen krijgen een vast inkomen met als enige verplichte tegenprestatie dat ze meewerken aan de proef van begin tot eind. Ze mogen zelfs bijverdienen. Of dat een goed of een slecht plan is? In Finland zeggen ze: daarom doen we juist een proef! Wij zijn op zoek naar meningen en standpunten over dit onderwerp in onze regio. Vind jij iets van het basisinkomen? Laat het ons weten via redactie@sallandcentraal.nl of redactie@vechtdalcentraal.nl

Vandaag de mening van Maartje Lof, D66 Olst-Wijhe:

“In 2013 deden de Soeverein Onafhankelijke Pioniers Nederland (SOPN) mee aan de Tweede Kamer-verkiezingen. Het partijprogramma stond behoorlijk ver van de realiteit, zoals het pleidooi om alle percelen te onteigenen, maar ze waren ook de eerste politieke partij die voor een onvoorwaardelijk basisinkomen stond. Nu zijn er meer partijen die hiermee willen experimenteren.

Tijdens het partijcongres van D66 op 1 november 2014 werd, tegen het advies van het landelijk bureau in, een motie aangenomen om de effecten van het basisinkomen te onderzoeken. Er zijn immers positieve ervaringen opgedaan in Brazilië en Canada. Een basisinkomen heeft een goede invloed op de werkinzet, de gezondheid en het welzijn van mensen.

D66 vertrouwt op de eigen kracht van mensen en vindt dat werken moet lonen. Daarom staan we positief tegenover het verminderen van voorwaarden en verplichtingen en het verruimen van de mogelijkheden om inkomsten te mogen behouden. De Tweede Kamerfracties van D66 en GroenLinks hebben een motie ingediend om de beleidsruimte voor gemeenten te vergroten, zodat dergelijke experimenten mogelijk worden. Helaas is deze motie verworpen.

Dus komen er initiatieven als Flextensie. Dit bedrijf helpt uitkeringsgerechtigden (tijdelijk) aan het werk, waarbij uitkeringsgerechtigden 2 euro bovenop de uitkering mogen houden. Wat mij betreft een mooie stap richting beloning van werken, zolang dit echt op basis van vrijwilligheid en eigen motivatie is. Dan alleen geeft het mensen voldoening en welzijn.”

Vind jij iets van het basisinkomen? Laat het ons weten via redactie@sallandcentraal.nl of redactie@vechtdalcentraal.nl of stem op onze poll:
[poll id=153]

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.