wakker dier vecht niet voor de boer maar tegen de boer

In werkelijkheid vecht Wakker Dier niet voor de boer, maar tegen de boer. Elke keer weer wordt door Wakker Dier gedaan alsof wij, gangbare boeren, onze dieren mishandelen. Wat Wakker Dier als ‘vee-industrie’ bestempelt, klopt niet met het werkelijke beeld.

Wij zorgen met passie en liefde voor al onze dieren, of ze nu binnen of buiten lopen. En of ze nu met een paar duizenden of een paar tientallen zijn. Dat is voor een boer(in) niet meer dan logisch. Zorgt u beter voor uw kinderen als u er maar twee heeft, in plaats van zes?

Wij zijn géén industrie. Wij zijn gezinsbedrijven. Die met vaders, moeders, zonen en dochters elke dag zorgen voor goed en veilig voedsel voor iedereen.

En als u toch liever een eitje, zuivel, of een stukje vlees wilt wat afkomstig is van een dier dat buiten heeft gelopen, dan is dat prima. Die keuze heeft u immers als consument. Dat is het mooie van de Nederlandse veehouderij en de Nederlandse welvaart. Er is voor elk wat wils.

U kunt kiezen uit een enorm assortiment vlees, zuivel en eieren. Gangbaar, scharrel, biologisch, biologisch-dynamisch, streekproduct; wat u maar wilt.

En al deze boeren, óók de gangbare boeren (door Wakker Dier dus ‘vee-industrie’ genoemd) zorgen met evenveel passie voor hun dieren.

Zo’n advertentie van de Postcodeloterij, die Wakker Dier-taal bezigt (alsof alleen dieren die buiten zijn een goed leven hebben) kwetst ons heel erg. Daarom dit blog. Zodat u ziet hoe het echt is.

Wat betekent dan een gezinsbedrijf?

Dat je als boerin niet alleen elke dag om 6.00 uur je ronde maakt door de stal om te zien of de kippen zich nog ‘kiplekker’ voelen, of om te controleren of het voer en het water nog voldoende is; kortom of het de dieren aan niets ontbreekt. Maar ook dat je daarna, rond een uur of zeven ’s ochtends, naar je man en kinderen gaat om even gezellig met elkaar te ontbijten voordat iedereen uitvliegt voor de rest van de dag.

Dat je je jongste baby voedt en zorgt dat zij het ook goed heeft en tevreden haar dutje kan doen. Om daarna weer naar de stal te gaan. Naar je dieren. Naar je eieren. Uw eieren.

En aan het einde van de dag als taxichauffeur je kinderen naar drum- en gitaarles brengt en de anderen naar de scouting. En dat je terugkomt en dat er dan nog eieren moeten worden geraapt omdat u (en velen met u gelukkig!) het ’s ochtends, ’s middags, ’s avonds en in het weekend het altijd een traktatie vinden om een eitje bij hun maaltijd te hebben.

Dat je door gezin en bedrijf even geen tijd hebt om een warme maaltijd te maken, maar eieren kookt voor iedereen zodat iedereen toch een voedzame maaltijd krijgt. Dat je ’s middags de jongste bij de oppas ophaalt, gauw nog even wat eieren raapt en je daarna met je andere kind en klas naar de ijsbaan gaat.

Dat je heus wel geniet van je vrijheid als boerin of boer. En dat het natuurlijk fijn is om je eigen tijd kunt plannen.

Maar ook dat het werk aan het einde van de dag af moet.

Dat je even een bakje koffie kan doen bij je vader die die dag 75 jaar is geworden. Je vader, die na zoveel jaar nog altijd druk is met zijn varkens, Je vader, die geen vee-industrieel is, maar een boer is in hart en ziel. Je vader die je, ook al is hij 75, altijd helpt als het druk is. Dat je zo’n stilzwijgende afspraak hebt in de familie: wij helpen elkaar. Altijd.

En dat je dan zó blij bent dat je in Nederland nog kan spreken over familiebedrijven. Dat je met zijn allen kan zorgen voor je dieren en voor elkaar.

En als je dan ’s ochtends zó’n advertentie van de Postcodeloterij ziet in de krant….. Van de Postcodeloterij die Wakker Dier bejubelt omdat die tegen de zogenaamde “vee-industrie” zou zijn. En dat Wakker Dier voor zo’n loze kreet als ‘vee-industrie’ door diezelfde Postcodeloterij elk jaar beloond wordt met 500.000 euro.

Dat raakt je als boer(in).

Want ik dan denk…. Welke vee-industrie?

Goedenacht!

Jolanda Kieftenbeld, pluimveehoudster in Haarle (Salland). 
Door Wakker Dier bestempelt als ‘vee-industrie…’

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.