vergunning brengt uitbreiding voor welsumse kippenboer dichterbij

De aanvraag van de maatschap Van der Weerd is op alle onderdelen getoetst en op grond van de regelgeving moet de ontwerpvergunning worden verleend. De bedrijfsvoering van de pluimveehouderij mag echter pas worden aangepast nadat de definitieve vergunning is verleend. Bij de omwonenden klinken al ontevreden geluiden.

De pluimveehouder wil met een nieuwe vergunning zijn bedrijf uitbreiden van 39.900 legkippen naar maximaal 61.986 legkippen. Hiervoor zal één bestaande stal worden vervangen en groter worden herbouwd. Van de bestaande stallen zullen strooiselruimten in gebruik worden genomen zodat meer dieren kunnen worden gehouden in deze stallen. Door deze uitbreiding is er onder andere sprake van een uitbreiding van ammoniak, geur en fijnstof.

Uitbreidingen van agrarische inrichtingen moeten worden getoetst aan diverse wet- en regelgevingen waarbij rekening moet worden gehouden met de Beste Beschikbare Technieken (BBT). Zo worden de dieren in de stallen aan de Erveweg gehouden in een volièrehuisvestingsysteem en worden bij twee stallen warmtewisselaars geplaatst. Deze systemen geven respectievelijk een reductie op de emissie van ammoniak en fijnstof.

Op verzoek van de gemeente Olst-Wijhe heeft de GGD IJsselland advies uitgebracht over de aanvraag. Op een beargumenteerde wijze is het advies verwerkt in de ontwerpbeschikking.

Na beoordeling van de aanvraag is geconcludeerd dat er door de uitbreiding geen sprake is van zodanige belangrijke nadelige gevolgen dat de vergunning dient te worden geweigerd. Aan de vergunning zullen voorschriften worden verbonden.

Inzage
De ontwerpbeschikking ligt ter inzage vanaf  1 december 2016. Iedereen kan tegen de ontwerpbeschikking zienswijzen indienen. Dit kan tot 12 januari 2017. De ingediende zienswijzen worden meegewogen bij het opstellen van het definitieve besluit oftewel de uiteindelijke vergunning. Alleen belanghebbenden die tegen het ontwerpbesluit zienswijzen hebben ingediend kunnen tegen de definitieve beschikking in beroep gaan bij de Rechtbank.

De kans dat er zienswijzen komen is zeker aanwezig. Omwonenden van de pluimveehouderij maken zich namelijk al langere tijd zorgen over de ontwikkelingen. Er werd zelfs al voorgesteld een mediator in te zetten om de buurt en boer dichter bij elkaar te brengen.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.