verbeterde woningmarkt nog altijd stressvol voor kopers

De huizenprijzen stijgen slechts licht volgens de cijfers van de NVM, maar een groot deel van de regio ziet een sterke toename van het aantal huizen dat van eigenaar wisselde. Ook staan huizen minder lang te koop. In Raalte gaat het nu zo goed dat de lokale VVD de onroerendzaakbelasting weer wil verlagen. De aantrekkende woningmarkt is goed nieuws voor woningverkopers, maar pakt ook slecht uit voor kopers. De woningmarkt wordt namelijk krapper waardoor kopers minder keuze hebben. De verkoopprijs ligt nu gemiddeld dichter bij de vraagprijs dan voor de economische crisis, zo meldt NVM-voorzitter Jaarsma. Bovendien is het voor starters nog altijd erg lastig om een hypotheek te krijgen en bestaat het vermoeden dat de hypotheekrente binnenkort gaat stijgen. Verhuizen is dus ondanks de verbeterde woningmarkt onveranderd stressvol.

Nu de markt weer aantrekt, worden er vanuit allerlei hoeken initiatieven bedacht die het verhuizingsproces veraangenamen, vanaf de koop van de woning tot aan de verhuizing. Zo zijn een aantal banken en hypotheekverstrekkers begonnen aan een samenwerking met het UWV, waardoor het aanvragen van een hypotheek vele malen makkelijker wordt. Wanneer een koper een hypotheek wil afsluiten, hoeft hij niet meer allerlei arbeidsgegevens op te sturen, maar kan hij simpelweg de bank machtigen om de gegevens bij het UWV op te vragen, zo stelt UWV-topman Bruno Bruins in de Financiële Telegraaf. Dit experiment zit nu nog in de pilotfase, maar de bedoeling is dat over drie jaar het aanvragen van een hypotheek zonder het afgeven van fysieke documenten de norm is.

Om ook de verhuizingen aangenamer te maken, heeft het bedrijf Salland Storage de StowBox bedacht. Dit is een aanhangwagen waarvan de bak kan worden losgekoppeld van haar aanhanger en eenvoudig wordt opgeslagen. Op deze manier hoeft men tijdens de verhuizing niet de gehele inboedel van het oude huis naar een opslag te brengen om het later weer naar het nieuwe huis te vervoeren. In plaats daarvan stalt de klant de StowBox simpelweg en haalt hem weer op zodra het nodig is. Het enige dat de klant nodig heeft, is een auto met trekhaak. Mocht die ontbreken, dan heeft Rameder voor vrijwel elke auto een passende trekhaak die eenvoudig zelf te monteren is. Zo wordt zelf verhuizen een stuk aangenamer, zonder dat hier een bedrijf voor ingeschakeld hoeft te worden.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.