vac raalte in verzet tegen nieuwe bouwregelgeving

VAC Raalte – een onafhankelijke adviescommissie voor de woningbouw – luidt samen met andere betrokken organisaties hierover de noodklok in een gezamenlijke verklaring aan de Tweede Kamer.

In de verklaring stellen de organisaties dat ouderen steeds langer zelfstandig blijven wonen, maar heel moeilijk geschikte woonruimte vinden. Dus blijven velen wonen in een huis dat hun zelfredzaamheid beperkt of kunnen bijvoorbeeld jongeren met een beperking hun ouderlijk huis niet verlaten.

Eisen geschrapt
Maar in plaats van de Nederlandse woningvoorraad zo snel mogelijk voor iedereen passend te maken, laat het kabinet die kans bij de nieuwe bouwregelgeving lopen. In plaats van strakkere eisen te stellen op het gebied van toegankelijkheid en bruikbaarheid worden er eisen geschrapt.

Zo worden minimale afmetingen van deuren, gangen en vertrekken niet meer voorgeschreven en is het aanbrengen van een balkon niet langer verplicht. Ook de verplichte berging sneuvelt. “Al met al dreigt de woonsituatie voor mensen met een beperking en ouderen door de nieuwe bouwregelgeving te verslechteren”, aldus VAC Raalte.

Oproep
Samen met onder meer de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus, ouderenbond KBO- PCOB, Vereniging Bouw & Woningtoezicht Nederland, de Woonbond en de Fietsersbond roept VAC Raalte het kabinet op om de bruikbaarheidseisen niet uit het Bouwbesluit te slopen maar de nieuwe bouwregelgeving juist te gebruiken om woningen toegankelijker, beter bruikbaar en brandveiliger te maken.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.