tweede kamerlid dijkgraaf minder randstad meer salland

“Neem de landbouw. Het aantal regels voor de boeren neemt toe. Ook hun kosten stijgen. Maar de prijzen die ze krijgen voor hun werk en producten stijgen niet.  Veel boeren hebben het gevoel dat Den Haag hen in de steek laat. En dat het platteland er niet toe doet.

Dat gevoel herken ik. En daar maak ik me zorgen over. Het is hoog tijd dat Den Haag meer voor het platteland gaat doen. Kortom, minder Randstad en meer Salland!

Lege schuren

Onder meer de boeren en de aan de landbouw gelieerde bedrijven zorgen voor veel bedrijvigheid en werkgelegenheid op het platteland. De Randstad eet er van mee. Letterlijk, omdat boeren zorgen voor volle schappen in de supermarkt. Figuurlijk, omdat Nederland miljarden euro’s verdient aan de export van landbouwproducten en –machines. Mijn stelling is: gaat het slecht met de boeren, dan gaat het ook slecht met de  de omgeving. Kijk naar de vele stallen en schuren die leeg staan en verpauperen. En, hoe kunnen boeren die rood staan investeren in groen: natuur en milieu? Het is dus belangrijk dat dat boeren en tuinders hun werk goed kunnen doen. 

Verkeerde pennenstreken

De praktijk leert helaas dat de huidige regering van VVD en PvdA dit niet inziet. Een paar pennenstreken achter een Haags bureau kunnen lokaal voor veel problemen zorgen. Enkele weken geleden was ik op werkbezoek bij Engbertsdijksvenen, een natuurgebied grenzend aan Salland. Den Haag vindt het hoogveen in het gebied zo bijzonder dat ze strenge maatregelen neemt. Dit zijn de gevolgen. Veeboeren tot ver in de omtrek moeten bij bedrijfsuitbreiding een natuurvergunning aanvragen. Om het gebied wordt 250 hectare landbouwgrond ‘onder water’ gezet. Omwonenden weten niet hoe ze hun voeten droog kunnen houden. Boeren worden gedwongen het veld te ruimen. Zo moet het dus niet. De SGP verzet zich tegen dergelijke pennenstreken.

Melkveehouderij

Op dit moment zitten veel koeienboeren in zwaar weer. De prijzen lagen lange tijd onder de kostprijs. Bovendien kwam de regering met een fosfaatrechtenstelsel op de proppen. Bedrijven met lege stalruimte moeten maar zien hoe ze die nog vol kunnen krijgen om aan hun financiële verplichtingen te voldoen. Grondgebonden bedrijven wordt de pas afgesneden. De SGP heeft voorstellen gedaan om meer fosfaatruimte te creëren, zodat meer knelgevallen tegemoet gekomen kunnen worden en een korting niet nodig is. Staatssecretaris Van Dam geeft nog geen sjoechem. We blijven knokken voor de melkveehouderij.  

Politie op het platteland

Een ander punt. We maken ons ook zorgen over de beschikbaarheid van politie, brandweer en ambulance op het platteland. De criminaliteit op het platteland baart zorgen. Zijn er in het landelijk gebied wel voldoende agenten? Te vaak trekken grote steden aan het langste eind. De SGP wil meer politie, juist ook op het platteland. Verder willen we er voor zorgen dat ambulances in spoedgevallen overal snel aanwezig kunnen zijn. 112 is 112, ook in Salland.    

Een vitaal platteland, daar zou iedereen voor moeten gaan. Boeren, burgers en buitenlui in Salland en elders. Er is meer dan de Randstad! Veel meer zelfs…..”              

Elbert Dijkgraaf, SGP Tweede Kamerlid

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.