Home / archiefcentraal / toon belevenissen van een raadslid in olst wijhe

toon belevenissen van een raadslid in olst wijhe

Ik ben over deze kwestie door zowel dweilorkest Beatrix (boos), een vertegenwoordiger van de inzamelaars (fanatiek) als door een buurtbewoner (ongerust) aangesproken.  Van een kloof tussen dit gemeenteraadslid en inwoners is geen sprake. Althans niet in de afgelopen weken. En ze spreken je natuurlijk niet voor niets aan. Ze willen, ieder voor zich, bevestiging en actie van dit Olst-Wijhese raadslid. En dat is best lastig want iedereen heeft wel iets van gelijk in deze kwestie.

Beatrix zamelt weliswaar zonder vergunning in maar de gemeente heeft dit lang gedoogd. En dan kan ik mij voorstellen dat een dwangsom rauw op het dak valt. Bovendien heeft de gemeente Beatrix een jaar geleden al beloofd om de kwestie te bespreken met de andere inzamelaars. Beatrix heeft daar niets over terug gehoord. Tegelijkertijd begrijp ik de opstelling van de andere inzamelaars ook. Die gaan door weer en wind de straat op om oud papier in te zamelen. Een oud papier container die er altijd staat is dan een geduchte concurrent. En verder kan een oud papier container troep opleveren. De buren begrijp ik ook.

Wat ik echter niet begrijp is dat deze kwestie maar door dreint. Dorpse problemen vragen niet om dwangsommen en ander gedoe maar om dorpse oplossingen. Wij hebben hier, stuk voor stuk,  te maken met vrijwilligers die hun beste beentje voor zetten in het belang van hun school of vereniging. Het is misschien naïef maar zo’n akkevietje moet al pratende toch opgelost kunnen worden?

Misschien kan Beatrix, in ruil voor een oud papier vergunning,  muziek maken op de scholen tijdens het carnaval of sinterklaas. En als dat een brug te ver is zorg er voor dan dat je zaken netjes af werkt als gemeente. Dit levert alleen maar gedoe op.

En natuurlijk kan ik als raadslid over dit alles officiële mondelinge of schriftelijke vragen stellen aan B. en W. Maar dat doe ik nog even niet. Dorpse problemen vragen om dorpse oplossingen. Aan tafel!

Toon Schuiling

Lees ook

Eerste exemplaar fotoboek ‘Etty Hillesum en het IJssellandschap’ voor Jan Terlouw

WELSUM/DIEPENVEEN – Jan Terlouw heeft woensdag 17 november het eerste exemplaar van het nieuwe fotoboek …

Home / archiefcentraal / toon belevenissen van een raadslid in olst wijhe

toon belevenissen van een raadslid in olst wijhe

De gemeente krijgt steeds meer te vertellen in bestuurlijk Nederland. Dat de gemeenten vanaf 1 januari 2015 verantwoordelijk zijn voor zorg, participatie en het jeugdbeleid, is algemeen bekend. Daar blijft het niet bij. Het kabinet wil dat de gemeenten nu ook het voortouw nemen bij de energietransitie naar duurzame energie. Uiteindelijk doel: stoppen met aardgas als warmtebron.

Dat is een grote opgave. In mijn gemeente Olst-Wijhe staat de duurzame energieteller op dit moment op 5%. Alle politieke partijen in de gemeenteraad willen toe naar een percentage van 20%. En wel in 2020! Dat is ambitieus, heel ambitieus. Mede daarom zijn wij de afgelopen maand als gemeenteraad tweemaal bij elkaar geweest om met deskundigen en lokale belangstellenden te praten over duurzame energie. De deskundigen hielden ons een spiegel voor. Als wij doorgaan op de ingeslagen weg is 20% duurzame energie in 2020 volstrekt onhaalbaar. En eigenlijk, zo stelden de kenners verder, is die ambitieuze doelstelling alleen haalbaar door vol in te zetten op winderenergie.

En daarmee ligt de bal bij de gemeenteraad van Olst-Wijhe. En dat is best ingewikkeld. Want windmolens maken veel los. Het besef dat wij op energie gebied een radicaal andere weg moeten inslaan is volop aanwezig. Tegelijkertijd zitten maar weinig inwoners te wachten op een windmolen pal voor de neus. Van de 10 windmoleninitiatieven in ons land sneuvelen er 8 voortijdig vanwege het ontbreken van draagvlak bij de omwonenden. Op zee, en dan zover weg dat je ze niet kunt zien, is het vaak wel acceptabel.

Vraag die voorligt in Olst-Wijhe is of wij vol voor windenergie durven te gaan. En zo ja, kopen wij onze verantwoordelijkheid dan af door deel te nemen aan een windmolenpark ergens op de Noordzee? Of kiezen wij voor een lokale variant waarbij de opbrengst niet in de zak van een multinational verdwijnt, maar terugvloeit in de lokale samenleving? En hebben wij in dat geval als raad het lef om de weerstand die er, zonder twijfel, komt te pareren?

Met de antwoorden op deze vragen zullen wij het komend jaar echt aan de slag moeten. Het is zo 2020.

Lees ook

Eerste exemplaar fotoboek ‘Etty Hillesum en het IJssellandschap’ voor Jan Terlouw

WELSUM/DIEPENVEEN – Jan Terlouw heeft woensdag 17 november het eerste exemplaar van het nieuwe fotoboek …

Home / archiefcentraal / toon belevenissen van een raadslid in olst wijhe

toon belevenissen van een raadslid in olst wijhe

Maandag vergaderde de raad. Centraal stond de participatiewet, de vroegere wet werk en bijstand. Met het CDA en D66 drongen wij er op om niet alleen in te zetten op de mensen die net in de bijstand zitten. Mensen die er langer in zitten hebben ook steun nodig. Misschien nog wel meer. Die steun komt er van de gemeente. Het gebeurt wel vaker in Olst-Wijhe dat coalitiepartijen (in dit geval het CDA) en de oppositiepartijen (PvdA en D66) met elkaar op trekken. In Den Haag  wordt veel door de coalitie dichtgetimmerd. In Olst-Wijhe niet. Een goede zaak.

Dan de kippen in Welsum. U kent de zaak vast. Een kippenboer wil uitbreiden en daar zitten de buren niet op te wachten. Omdat de kwestie het dorp behoorlijk splijt organiseerde Plaatselijk Belang Welsum afgelopen dinsdag een goedbezochte info avond. Eigenlijk vind ik dat de gemeente dit had moeten doen. Maar dit terzijde, PB Welsum had de zaak goed voor elkaar, de complimenten. Dit alles neemt niet weg dat ik mij best wel zorgen maak. De kippenboer en zijn buren geven elkaar geen millimeter toe. De GGD is kritisch over de gezondheidsaspecten. En dat er in ons land ook weer sprake is van vogelgriep maakt het er allemaal niet eenvoudiger op.

Het dagelijks bestuur, B. en W., zijn verantwoordelijk voor het afgeven van de vergunning. En wie het er niet mee eens is kan naar rechter. De gemeenteraad staat bij dit soort zaken aan de zijlijn. Dat is bij lastige kwesties als deze kippentwist stiekem best wel comfortabel. Maar tegelijkertijd jeukt het ook.

Dat was het voor deze week. Aanstaande maandag is er een meeting over duurzaamheid. Het gaat dan vooral over windmolens. Willen wij die wel of niet in Olst-Wijhe? Ik hou u op de hoogte!

Toon Schuiling

Lees ook

Eerste exemplaar fotoboek ‘Etty Hillesum en het IJssellandschap’ voor Jan Terlouw

WELSUM/DIEPENVEEN – Jan Terlouw heeft woensdag 17 november het eerste exemplaar van het nieuwe fotoboek …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.