toekomst van het platteland sallanders in canada 3

Dinie en ik besloten om ons zelf los te maken van Halarda Farms Ltd. (De boerderij).

Dit betekende dat ik iets nieuws moest zoeken want zonder de boerderij en zonder de melkboard word het wel erg stil. Hans ging in de bijen, de honing maar daarover een andere keer meer.

Is het nu allemaal de moeite waart geweest? Ik kan me zo voorstellen dat er toch ook wel mindere momenten zijn geweest.

Ja! Het klinkt misschien mooi maar toen onze kinderen groter werden, een eigen leven kregen en er twee van de jongens weer terug naar Holland gingen heb ij/ hebben wij ons dat zelf wel eens afgevraagd. Eén van de jongens woont nu in Groningen, we kregen een stagiaire uit Groningen op ons bedrijf en zij nam hem mee terug naar Nederland. Een andere zoon heeft ook tien jaar in Nederland gewoond maar is nu toch weer terug gekomen naar Elm Creeck en werkt nu weer als medewerker bij zijn broer.

Hoe kijk jij nu tegen de situatie in Nederland aan?

Ik ben er te lang weg en zit niet genoeg in de materie in maar in het algemeen geld dat voedsel produceren zonder dat de overheid op een bepaalde manier reguleert met een quota systeem of zo niet kan. Zie maar wat er hier is gebeurd.

“Wij zijn blij en dankbaar dat we de kans kregen om te emigreren. Voor ons is Canada heel goed geweest maar we waren niet zelf zo slim om dit allemaal toen al uit te zoeken. We hebben de ene na de andere opportunity gekregen en soms konden we daar positief op reageren. Als we rond kijken is het duidelijk dat de plaats waar we terecht kwamen en het moment dat we daar aankwamen  van grote invloed was op de mate van succes van ons bedrijf. Het doel was een efficiënt bedrijf op te bouwen wat een inkomen verschaft aan ons en onze familie leden en nu ook personeelsleden die in de landbouw een inkomen zoeken. Het is ook onze family en personeel samen die door constant samen werken en elkaar de ruimte geven verantwoordelijk zijn voor het resultaat. Maar denk niet dat je dat nu nog wel even weer over kan doen!’’

Als ik weg ga vraag ik of ik zijn presentatie die hij op de laptop heeft staan mag gebruiken, het scheel mij een heleboel schrijfwerk. Het antwoord is duidelijk. Gebruiken wel maar niet één op één over nemen want dan wordt het zo’n poch verhaal en dat is het zeker niet.

Terwijl ik afscheid neem en weer op mijn tweewieler zit richting Laag Zuthem schiet mij in eens nog een roddel te binnen. Ten minst dat neem ik aan, Hans die in Lemelerveld door een chauffeur van een bulkauto in zijn tankaanhanger zou zijn opgesloten en zo mee genomen naar Veghel waar hij er vervolgens zou zijn uitgekropen. Het verhaal gaat dat Hans de chauffeurs altijd na het lossen van de brok naar Dinie stuurde voor een bak koffie zodat hij zelf stiekem kon controleren of de wagen wel echt leeg was. Ik zit in eens te schateren op de twee wieler, Het leek mij al sterk en nu nog meer na dat ik net deze man heb gesproken.

Gerlant@sallandcentraal.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.