toekomst van het platteland sallanders in canada 2

Na het verkopen van het bedrijf in Nederland en het aflossen van de hypotheek een het afrekenen met de belasting was dit bedrijf het beste wat we gefinancierd konden krijgen.”

Hij ziet dat ik wat smerig begin te lachen en vraagt wat er is. Ik vertel dat er in het Sallandse (agrarische) roddel circuit jaren lang het verhaal rond ging over Hans die altijd via Duitsland of België naar Nederland kwam vliegen om dat hij anders op Schiphol in de kraag zou worden gepakt om dat hij nog met de belasting af moest rekenen. Ze kijken elkaar veel betekenend aan en Nog voor dat Hans wat kan zeggen reageert Dinie. Daar is niks van waar, dat heb ik nooit gewild. Direct gezegt we moeten zorgen dat we ten allen tijde Nederland weer in kunnen als er wat is met familie of zo. Klopot zegt Hans, Maar er is een simpele verklaring voor. Het eizen van uit Manitoba naar Europa is via Duitsland veel goedkoper en daar kwam bij het gebeurde regelmatig dat ik in die landen dan nog machines kocht. Het klinkt me logisch in de oren, de laatste keer dat wij als gezin met vijf personen gingen scheelde het duizend euro tussen Amsterdam of vertrekken vanaf Düsseldorf.

 

Het nieuwe bedrijf;  “We mochten bijna 2000 liter melk per dag leveren. (quota) en er was 160 ha lichte zand grond en bos bij het bedrijf. Dit was amper genoeg voor ruwvoer. De koeien daar in tegen waren boven gemiddeld in kwaliteit en productie. Kerk, onderwijs en winkels waren  binnen een redelijke afstand beschikbaar in Carman. Winnipeg met Universiteiten en 600.000 inwoners lag op 50Km afstand Maar ondertussen was ons melkquota maar iets meer dan 50% van de hoeveelheid melk die  we in Nederland leverden.”

Daarnaast hadden we zoog koeien. Deze lopen zomer en winter buiten. Er is geen huisvesting nodig en ze kalven in het voorjaar waarna de  Kalveren in de herfst worden verkocht. We zijn van het ras Simmental overgestapt naar Red Angus. (Deze dieren konden gemakkelijker zelfstandig kalven en leverden een hogere kilo prijs op). Meer weiden betekent dat er water naar de koeien moet of de koeien moeten naar het water. Sloten staan 95% van het jaar droog. Springstof is de snelste manier om een vijver te maken. Als je genoeg gebruikt en het diep genoeg begraaft kun je in een klap voldoende ruimte maken. (Zie foto) Er zijn daar gespecialiseerde bedrijven voor die dat doen. Er is ook een formule om springstof te maken van alledaagse producten. We testen dit met gekocht materiaal en het werkte goed maar konden dat succes niet kopiëren met ons eigen maaksel.”

We vliegen door wat jaren heen en komen aan in 2007

De kuilhopen vragen veel aandacht speciaal als je verliezen wilt beperken. Het melken in de dubbel 10 zij aan zij melkstal gaat nu 24 uur per dag continu door. Melkers werken 12 uur,  4 dagen achter elkaar en hebben 2 dagen vrij. De kleinste onregelmatigheid of storing kan alleen goed gemaakt worden door een extra persoon in te zetten. Er moet wat gebeuren.

Ze bouwen een nieuwe stal. acht robots, een volledig onder kelderde stal, vol roosters en matten ligbedden, tunnel ventilatie en volledig isolatie. (Niet vergeten het klimaat is daar s’winters makelijk – veertig graden vorst.) Nu is in de andere stal ruimte voor pinken die geïnsemineerd moeten worden en is er voldoende plaats voor robots in de oude stal.

Wij hebben 4 groepen van 110-120  koeien met elk  twee robots in de nieuwe stal . De rest gaat nog door de melkstal. In de oude stallen werden in de volgende jaren nog 6 robots geplaatst voor een totaal van 14. De melkstal wordt ook nu nog gebruikt voor de laag productieve groep en verse koeien, en de zieken boeg. Het droog zetten van oudmelkte koeien en verse koeien naar de robots gebeurt 1X per week.

In de eerste jaren kon quota niet verhandel worden. We kochten complete bedrijven verhuisden koeien en quota naar huis en daarna probeerden we een koper te vinden voor het bedrijf. Later was er een quota beurs waar we enkel quota konden kopen. We probeerden altijd onze landbasis en ruwvoer behoefte in even wicht te houden. Ook een extra reserve van ruwvoer is belangrijk met ons variërende klimaat.

Ze hebben de laatste jaren wat dingen veranderd in de bedrijfsvoering.

1 Zoogkoeien nu 100 Terug van 500 een aantal jaren geleden. De reden is meer weiland is nodig voor mais en alfalfa en de winst is kleiner dan van melkvee

2 We huren het land van een paar klanten en verwerken hun mest. De klant heeft zijn eigen koeien en quota maar geen machines Wij lever ruwvoer van eerste kwaliteit terug voor een redelijke prijs. De rest komt naar huis. Wanneer de klant niet tevreden is dan kan hij wachten op de volgende snede. Dit doen we al meer dan 10 jaar.  Twee van die collega’s  hebben opgeteld 350 stuks vee. Een derde is gestopt en overgestapt naar een eigen handels bedrijf . Hij heeft zijn quota verkocht op de beurs en zijn bedrijf aan ons.

Hoe kom je op deze constructie? Het is niet alledaags.

Dit is een overblijfsel van de tijd dat we nog loonwerk deden. Vaak kochten we machines die groter waren dan nodig voor ons bedrijf en dan deden we loon werk om ze toch maximaal te kunnen benutten. Toen we verder groeiden dacht bijna iedereen dat we toch eerst voor ons zelf zorgden en door custom farming  konden we van dit imago af komen.

Halarda voetbal team

Niet alleen werk maar ook ontspanning. Integratie in de plaatselijke bevolking is absoluut noodzakelijk voor een immigranten familie wil je slagen. Dus meedoen en ondersteuning van de plaatselijke activiteiten en organisaties is belangrijk. 4H Vergaderingen over allerlei onderwerpen. Van spreken in het openbaar tot het leiden van een vergadering. Leren door actief doen. Jongelui die jong actief meedoen blinken meestal  uit wanneer ze volwassen worden. Onze family leverde leden en leiders.

1 mijl oost 1mijl zuid in 2000

1.6 Km naar het oosten en 1.6 Km naar het zuiden op een ander erf.

Eindelijk hadden we de sectie land tegenover de boerderij kunnen kopen van 4 eigenaren. (Manitoba is opgedeeld in vierkante blokken van 1 bij 1 mijl. Vaak zie je dat die  blokken opgesplits zijn in vier stukken en staat er in elke hoek een woning of boerderij) Dit huis was op een van de locaties en verhuizen gaf ons de kans om meer ruimte te maken voor de  volgende generatie op de boerderij.

 In 1998 was ik  bestuurslid geworden van Dairy Farmers of Manitoba. Iedere provincie in Canada heeft een melkboard die onder toezicht van de Provinciale regering de belangen van de melkveehouders en melk quota’s in hun provincie regelt. Zij hebben een landelijke organisatie  Dairy Farmers of Canada die landelijk coördineert en verantwoording aflegt aan de Canadese regering.

In het begin als provinciaal bestuurslid was de tijd  die ik nodig was voor vergaderingen beperkt maar na een aantal jaren kwam ik in het dagelijks bestuur en nam het inclusief alle reizen door het hele land op zijn minst de helft van mijn tijd.

Het was erg interessant werk maar als consequentie daarvan had ik veel verantwoording doorgeschoven naar de volgende generatie, die dat zonder problemen had opgepakt. Na 12 jaar heb ik mij niet meer beschikbaar gesteld voor herverkiezing en kreeg daarom veel vrije tijd.

Nu had ik weer tijd maar om nu weer terug tegaan naar 12 jaar geleden? Toch maar niet. 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.