toekomst van het platteland sallanders in canada 1

We ontmoeten elkaar in een bij gebouwtje van kasteel den Aelerdinck in Laag Zuthem waar zij hebben ingecheckt voor een vakantie van vierweken. Als ik me meld en Hans de deur opendoet klinkt er in onvervalst Sallands met een heel klein Canadees accent goeiemarn, welkom, komt’r in. Binnen staat ook Dinie en is druk met koffiezetten. Ook van haar kant een warm welkom en ik voel me er direct door op mijn gemak gesteld. Ik moet eerlijk zeggen dat ik toch wel met gezonde nieuwsgierigheid naar deze ontmoeting heb uit gekeken. Ik ken Hans en Dinie al zeker 40 jaar uit de verhalen die er over hen de ronde deden. Eerst nog uit Lemelerveld toen ze daar boerden, later via familie uit canada en hoe het er daar aan toe zou gaan. In 2010 ben ik bij hen op het bedrijf geweest maar waren ze zelf niet aanwezig.

We hebben enkele weken daarvoor al eventjes telefonisch contact gehad en praten nu even over de gewone alle daagse dingen terwijl we wachten tot de koffie is door geprutteld en Hans vraagt; wat wil je weten? Wat ik beantwoord met; alles, van begin tot het eind. We kruipen met zijn drieën om de laptop waar in hij een heleboel informatie van vroeger en heden bij zich heeft en praten een morgen kapot.

Hans is geboren in Ittersum op de boerderij van zijn opa, Dinie is geboren op een boerderij op ‘de Meele’ in Nieuwleusen. Als jonge vent heeft hij als boerenknecht gewerkt maar als de boerderij in Ittersum moet wijken voor de stadsuitbreiding van Zwolle(-zuid) koopt zijn vader een bedrijf in Lemelerveld aan de Dijkweg en gaat Hans voor hem werken. Het eerste jaar moest er een simpele ligboxenstal gebouwd worden omdat de bestaande stal totaal versleten was. Het huis deelden ze. Het tweede jaar krijgen ze de gelegenheid om een stuk van vader te kopen en bouwen daar een fokvarkensschuur op. De verzorging van die dieren is wat Dinie voor het grootste deel op haar neemt. Later lukt het om Pa uit te kopen en hebben ze ook de melktak van het bedrijf in eigendom. Hun gezin groeit en het bedrijf groeit ook. Eerst de bestaande stal uit gebreid, daarna een nieuwe melkstal en weer later gingen de varkens weg en gingen ze drie keer op een dag melken.

Tijd voor mij om met de billen bloot te gaan en schoorvoetend stel ik; vandaar dat vroeger bij mij op school in Zwolle de verhalen gingen over die Borst uit Lemelerveld die dag en nacht werkte en geen tijd had om naar de kerk te gaan. Han en Dinie kijken elkaar even aan en ontkennen dat met kracht. We hebben altijd hard gewerkt, wilden vooruit en een toekomst opbouwen zodat ook onze kinderen als ze wilden konden boeren maar hadden ook zeker toen al een sociaal betrokken leven.

 Hij vervolgt. “We hadden een paar ha grond er bij gekocht maar om voldoende ruw voer te verbouwen hadden we een contract met Schutte in Ommen voor mais en hadden de jongvee opfok uitbesteed aan Veenema. 27 Ha en 160 koeien was niet haalbaar. Er was een gebrek aan betaalbare grond in deze buurt daarom we hebben we besloten te verhuizen. We probeerden Groningen maar dat viel niet mee. Dus misschien emigreren naar Canada. Zouden we daar kunnen wennen? Er was een ‘boerderij reis’(*agrarisch vakblad wat in die jaren studie reizen over de hele wereld organiseerde) naar Wisconsin, Michigan en Ontario. Dinie ging mee en ik bleef thuis om koeien te melken. Toen ik haar van Schiphol haalde en vroeg zou je daar kunnen leven , was het antwoord “ja zonder moeite”. Nu moest ik zelf nog zien wat daar was te beleven en organiseerde een reis voor mij naar Ontario, Manitoba en Alberta.

We verkochten de boerderij aan de fam Zemmelink, zij waren ergens uitgekocht, hadden veel geld en hebben daar goed geboerd.

De kinderen waren 5-15 jaar oud en er was niet een die protesteerde.  Onze ouders waren bezorgd maar accepteerden onze beslissing. Mijn ouders verhuisden naar Heino en hebben daar met verdere steun van familie met veel plezier geleefd. Ze zijn in Canada op bezoek geweest mijn vader de laatste keer toen hij 90 jaar oud was.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.