streefbedrag voor stamcelbehandeling andre kruiper bereikt

Dat het benodigde bedrag is binnegehaald, is niet voor iedereen een verrassing. “Tijdens de Ponymarkt in Heeten, toen de campagne net was begonnen, werd ik er door meerdere mensen op aangesproken. Die keken me recht in de ogen aan en wezen ze met hun wijsvinger naar me: ‘Die 65.000 euro, det goa ie redd’n, Kruuper, rekk’n doar mar op!’ En ik: ‘Als het niet lukt, klop ik als eerste bij jou aan!’” Hij begint te lachen.

Al die aandacht van de afgelopen maanden, André is er eerlijk over, een beetje heeft hij er, extravert als hij is, wel van genoten. “Natuurlijk was de aanleiding niet mooi, maar dan moet je er ook vol voor gaan. Ik heb de media heel bewust gezocht. Maar dat het ook landelijke aandacht zou opleveren, dat had ik van tevoren niet gedacht. SBS6 is hier geweest, RTL Nieuws. Er is zoveel gebeurd!”

Vorige week woensdag realiseerde hij zich dat het eindbedrag van Stichting Steun André, de kapstok van de inzamelingsactie, nabij was. Verzekeringsmaatschappij Zwitserleven, waar hij zijn pensioen opbouwde, kwam die dag met een cheque van 2.500 euro naar Heeten. “Ik wist van niks. Het was geregeld door mijn collega’s van Coffee Fresh. “

Astronaut

Daarmee kwam de 65.000 euro heel dichtbij. ’s Avonds mocht hij opnieuw een cheque in ontvangst nemen bij Brasserie Dert13n in Heeten. “Uitbater Alexander Ruiter had op zaterdag 26 november een benefietdiner voor mij georganiseerd. Dat plannetje had ie, samen met Erwin Rijk van ’t Pannekoekhuis in Olst en Roy Ruiter van Slagerij Ruiter in Wijhe na een paar biertjes bekokstoofd. Ze hadden alles gratis gekregen. De ingrediënten voor de gerechten, maar ook het bier. Er waren meer dan 140 gasten. Goed voor een totaalopbrengst van 6.275,20 euro! Niet te geloven!”

In totaal zijn er meer dan 25 acties voor hem gevoerd. Door vrienden en bekenden, maar ook door zijn broers (die een sportief benefietevenement organiseerden in Luttenberg), zijn moeder (die bloembollen verkocht in Schuilenburg), zijn zus (die adventskaarten verkocht) en zijn zwager (die in Duitsland een kerstmarkt organiseerde). “Laatst moest ik nog langskomen in Swaenewoerd. Daar hadden ze ook actie voor me gevoerd. Ze hadden de bewoners uitgelegd dat André Kruiper langs zou komen. ‘Dat is toch die astronaut’, had een van hen opgemerkt. Die bedoelde natuurlijk André Kuipers. Daar heb ik vrolijk om moeten lachen!”

Sinterklaas

Het grootste deel van het bedrag werd opgebracht door inwoners van Heeten en (ruime omgeving) en natuurlijk is hij daar ontzettend dankbaar voor. “We waren verbaasd over de hoeveelheid donaties.” Ook kwamen er bijdragen vanuit onverwachte hoek. “Zo kreeg ik een mailtje van een Lies. Zij wilde ook wat geven. Haar telefoonnummer stond eronder. Lies uit 010. Dus ik vroeg aan Esther: ‘Ken jij een Lies of een Liesbeth uit Rotterdam?’ Zij had ook geen idee. Dus heb ik Lies gebeld. Zij kende mij ook niet, maar ze had over me gehoord en wilde me ook een flink bedrag schenken. Ze was een oudere vrouw uit Vlaardingen; (ook het netnummer 010). En ze hield woord. Ik heb haar uitgenodigd om langs te komen. Dat wilde ze graag. Haar zoon zou haar wel brengen.”

Maar ook kreeg hij van meerdere anoniem gebleven weldoeners forse bijdragen. Zo was er een Sinterklaas die een envelop bij hem in de brievenbus achterliet met daarin een aanzienlijk bedrag. Geen naam of niks. Wel een Sinterklaasgedicht met daarin de volgende passage: ‘Op jouw verlanglijstje staat zeker geen Mercedes-Benz, nee je twee dochters zien opgroeien, is je grootste wens’. “En onderaan het verzoek om niet op zoek te gaan naar de identiteit van die Sinterklaas”, vertelt André. ‘Die wens wil ik respecteren. Maar dat was wel ontzetten mooi!”

Trots

Ja, André is de eerste Sallander die via een dergelijke crowdfundingactie geld bijeen zamelde voor zijn stamcelbehandeling. Er zullen er ongetwijfeld meer volgen. Maar alle publiciteit die dergelijke acties (André was in de afgelopen maanden niet de enige die op een dergelijke manier probeerde de financiering van zo’n behandeling rond te krijgen) opleverde, begint ook een ander resultaat te krijgen. Trots laat André een krantenknipsel lezen waarin de voorzitter van de MS Vereniging Nederland, Jan van Amstel, naar aanleiding van die acties een vuist maakt voor de invoering van stamcelbehandelingen in Nederland.

 André: “Dat vind ik misschien nog wel het mooiste: er is reuring in de tent. Ik hoop dat het goed komt, dan kunnen al die andere MS-patiënten daar ook van profiteren.”

Zie verder staging2.stichtingsteunandre.nl.

Statutair

Er lopen nog meerdere initiatieven die extra geld in het laadje zullen brengen. Natuurlijk nog steeds meer dan welkom. “We hebben ingezet op 65.000 euro, maar misschien komen er nog nabehandelingkosten. We hebben ook niet alles in beeld. Al het geld dat overblijft, schenken we hoe dan ook aan de MS Vereniging Nederland. Voor de behandeling van andere MS-patiënten. Dat heeft de stichting statutair vastgelegd.”

Foto: Gerard Vrakking

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.