straling bij twijfel niet inhalen

We herinneren ons een politieke discussie over Elshof, kerkdorp van Olst-Wijhe. Het ging over een verkeersdrempel en een nieuwe varkensstal in de categorie ‘mega-stal’. Die verkeersdrempel, daar waren ze het zo over eens. Tegenstanders van de mega-stal spraken over fijnstof en gezondheidsrisico’s, maar kregen niet hun zin. De mega-stal kwam er. “De zichtbare en directe onveiligheid van het oversteken spreekt blijkbaar meer aan dan de onzichtbare en zo goed als zekere onveiligheid van de varkensstal.”

Dat is treffend omschreven. Vergelijk het met roken, te zwaar zijn, ongezond eten, een heleboel van ons doen dat, maar op de fiets in het donker doen we braaf ons licht aan, want dat is veiliger.

Je kunt zeggen dat ‘het niet bewezen is’ en dan ijzerenheinig verder gaan. Je kunt ook als in een aantal Scandinavische landen en België zeggen dat wifi in de buurt van kinderen (zoals op scholen) verboden moet zijn. Vermoedelijk kennen we allemaal wel iemand die overgevoelig is voor straling, dan zal er toch wel íets zijn? En waarom zou iemand die er niet voor gevoelig voor lijkt er op lange termijn geen last van hebben?

In ’t Natuurlijk Huus proberen we ook met die onzichtbare en waarschijnlijke schade iets te doen. In het geval van wifi moet je dan inderdaad zaakjes regelen. Dat is soms lastig. Zo de wifi inlopen is wel zo makkelijk.

Wij hebben bij de bouw van ’t huus naast ieder stopcontact ook een datakabel getrokken. Daarom kunnen we met onze laptops altijd overal via kabel op internet. Voor bestaande bouw: met de Powerline van Fritzbox kun je internet via de stroomkabel leiden. Je plaatst een Powerline in de meterkast op stroom en internet. Daar waar je het andere Powerline-kaste ook op het stroomnet zet, daar komt je internet de muur ook weer uit. Wij gebruiken het voor ons Leemhuus, de Powerline brengt daar over een afstand van 150 meter internet via stroom.

Wij hanteren deze drietrapsraket als het gaat om straling:
1: uit de weg gaan
2: zoveel mogelijk uit de weg gaan
3: maatregelen zoeken die de overlast verminderen

We moeten vaak met die derde dealen. Kantoren, openbaar vervoer, stadscentra, we hebben meer en meer wifi om ons heen. Hoe je dat kunt vermijden? Wij hebben gewerkt met Flow, maar dat bedrijf is failliet. Het consumentenprogramma Radar gebruikte waardeloze onderzoeksmethoden om Flow aan de schandpaal te nagelen. Of Flow werkte? We weten het niet zeker. Weet iemand een alternatief?

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.