stimuland slecht perspectief houdt overname agrarisch bedrijf tegen

Stimuland is een onafhankelijke stichting die projecten op het platteland stimuleert, initieert en begeleidt. Dit doen ze in opdracht van overheden en/of private partijen. Stimuland vervult een brugfunctie tussen beleid en praktijk. Vanuit een onafhankelijke positie en de uitgebreide kennis van en contacten op het platteland, ontwikkelen en organiseren ze voor diverse opdrachtgevers innovatieve projecten met een breed draagvlak.

Inkrimping van de veestapel
Inkrimping van de veestapel zal voor een bedrijf verlies van inkomen betekenen. Bedrijven die zwaar gefinancierd zitten zullen het nog moeilijker krijgen (financiering is veelal afgestemd op de productie omvang). “Voor de reeds grondgebonden bedrijven is het een ‘hard gelach’. Dat geldt echter ook voor diegene die heeft gekozen voor innovatie en dus mest kan verwerken tot een bruikbare grondstof (denk aan het tekort aan fosfaat)”, aldus Stimuland.

Aandacht voor gezinsbedrijven
Vanuit de visie van Stimuland zou er extra aandacht moeten komen voor gezinsbedrijven. “Wellicht moeten we gezinsbedrijven ondersteunen vanuit de bijdrage aan het onderhouden van landschap en/of ‘lokale maatschappelijke meerwaarde’. Ook zou het wat ons betreft waardevol zijn als het bijdragen aan biodiversiteit en/of waterdoelen wordt gewaardeerd.”

Scheve verhouding tussen kosten en opbrengst
“Wat wij ook belangrijk vinden is dat we ons niet alleen maar druk moeten maken over de kosten (dus ook de kosten ivm grondgebondenheid en/of mestafzet). Maar het is essentieel dat we ook nadenken over de prijzen.”

De opbrengstprijzen binnen de landbouw worden al lang niet meer bepaald op basis van kosten die nodig zijn om het te produceren op de boerderij. Deze worden verderop in de keten bepaald, op basis van contractafspraken tussen een handjevol partijen (denk aan AH).

“Er zal weer een relatie moeten komen met het werk wat de ‘boer’ er voor moet doen. Immers, zoals we het afgelopen jaar hebben gemerkt, kunnen we ons druk maken over fosfaat en nieuwe regels, maar als er sprake is van een prijs van 25 cent is er sowieso een probleem.”

Gebrek aan opvolgers
“Een gebrek aan opvolgers is in deze tijd niet vreemd. Daarbij moeten we ook wat meer vanuit deze tijd denken. De vanzelfsprekendheid dat kinderen hetzelfde gaan doen als de ouders is er niet meer. Keuzes om een agrarisch bedrijf over te nemen worden nu echt veel meer gemaakt op basis van het perspectief!”, zo besluit Stimuland. 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.