staatssecretaris wil verbod op asbestdaken niet opschorten tot 2028

Kamerlid Remco Dijkstra (VVD) stelde de vraag of het voorgenomen verbod op asbestdaken in 2024 wel haalbaar is, gezien de capaciteit die er in de branche is om asbest te saneren. Volgens Dijkstra zijn er ook vragen te stellen bij de risico’s van asbestdaken voor de volksgezondheid.

Dijksma zegt dat het aangekondigde asbestdakenverbod een stimuleringsmiddel is die zijn werking ook heeft. Inmiddels is tot en met Oktober van dit jaar voor €20 miljoen aan subsidie aangevraagd voor asbestdakensanering en er is 7,3 miljoen vierkante meter aan daken gesaneerd. “Het komt goed op gang”, aldus Dijksma, die lof uitte voor de programmatische aanpak die in samenspraak met onder andere LTO Nederland is opgezet.

De Staatsecretaris zegt dat ze blijft zoeken naar mogelijkheden om verschillende regelingen te bundelen, waardoor de asbestsanering financieel aantrekkelijker wordt, bijvoorbeeld bij het verduurzamen van gebouwen of in combinatie met winning van zonne-energie.

Dijksma benadrukt dat de asbestdaken sowieso binnenkort aan vervanging toe zijn, omdat er al sinds 1994 een verbod op de toepassing van asbest is. Ze trekt geen extra geld uit voor de sanering.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.