schoner wagenpark gemeente dalfsen

GTL is een vloeibare dieselbrandstof en is de schonere variant van conventionele diesel. GTL verbrandt namelijk efficiënter en produceert daardoor onder andere minder lokale emissies zoals stikstofoxiden (NOx) en fijnstof (PM).

Op de gemeentewerf werd hiervoor met een proefopstelling getoond hoeveel schoner GTL verbrandt. “De brandstof draagt bij aan een schonere en stillere leef- en werkomgeving”, zegt wethouder Klaas Agricola. “Wij als gemeente Dalfsen vinden dat erg belangrijk. Niet alleen voor onze eigen medewerkers, maar ook voor de inwoners van onze prachtige gemeente.” 

Schoner en stiller
De voertuigen van de gemeente, denk aan grasmaaiers en tractoren, worden dagelijks ingezet in de kernen en het buitengebied en dat zorgt soms voor aardig wat hinder. Met Shell GTL Fuel beperken we ook de geluidsoverlast, want door de betere verbranding van GTL kunnen de motoren tot wel 3 dB(A) stiller lopen. Tegelijkertijd verminderen we de uitstoot van lokale emissies. Het allermooiste is dat de motoren van de voertuigen niet aangepast hoeven te worden. Klaas Agricola: “Als gemeente Dalfsen kunnen we dan ook gelijk beginnen om een bijdrage te leveren aan een schonere leef- en werkomgeving. De overstap sluit daarom ook goed aan bij de duurzame ambities van de gemeente.”

Van gas naar vloeibaar
GTL staat voor ‘Gas-to-Liquids’ of in het Nederlands ‘Gas-naar-Vloeibaar’. Kortom in Qatar wordt van aardgas (de schoonste fossiele brandstof) een vloeibare dieselbrandstof gemaakt. Het omzetten van aardgas in vloeibare brandstof is een chemisch proces, dat na jaren van ontwikkeling is geperfectioneerd. GTL is eenvoudig toe te passen in een bestaand wagenpark. Er zijn dus geen investeringen nodig in het aanpassen van voertuigen of infrastructuur. GTL produceert ook minder zichtbare zwarte rook bij verbranding, is zo goed als vrij van zwavel en aromaten, is helder als water, vrijwel reukloos, niet-toxisch en is biologisch afbreekbaar. 

Onderstaande foto: Proefopstelling, links: verbranding GTL, rechts: verbranding conventionele diesel

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.