roy schulten volgt wim kieftenbeld op flinke uitbreiding van bestuur

Zo is er nu een zeven leden tellend hoofdbestuur (waar dat er eerst vierkoppig was), komen er in totaal veertien commissies met elk een eigen voorzitter en zal de topsport bij de selectieteams financieel gescheiden gaan worden van de breedtesport. “Die nieuwe interne organisatie past beter in deze huidige tijd met andere eisen dan vroeger. Met als uitgangspunt dat met hoe meer mensen je iets doet, hoe beter het werk te behappen is,” zo zegt nieuwe voorzitter Roy Schulten, net als Kieftenbeld 49 jaar.

Kieftenbeld kwam in 2012 op een heel ander, moeilijk moment binnen bij Klink-Nijland Kwiek. “Financieel ging het erg slecht. Eigenlijk was de vereniging technisch gesproken vrijwel failliet, het was een soort van Titanic. Ook sportief ging het slecht met degradaties van de selectieteams,” zo herinnert Kieftenbeld zich heel goed. “We hebben heel fors bezuinigd. Alleen de contributie hebben we niet of nauwelijks verhoogd. We waren er als bestuur toen vier of vijf avonden per week mee bezig om de vereniging in de benen te houden. Inmiddels kun je zeggen dat het aardig gelukt is. Ook sportief trouwens nu het eerste damesteam weer eredivisie speelt. Weer gezonde financiën krijgen, dat stond toch echt voorop.”

Dochters

Inmiddels is de boekhouding op orde, zij het dat de vereniging zich nog steeds geen grote financiële bokkesprongen kan permitteren, zo stelt Kieftenbeld. “Als zaalsportvereniging heb je nu eenmaal erg hoge kosten voor huur van de sporthal, terwijl er geen inkomsten van een eigen kantine tegenover staan. Toch hebben we in die jaren nooit bezuinigd op bijvoorbeeld trainingsuren, maar is dat aantal juist verhoogd.”

“Dan kom je op een gegeven moment op een niveau waarbij nieuwe stappen zetten moeilijker wordt, een soort fietsen op vals plat kun je zeggen. Frisse mensen met andere ideeën in een bestuur kunnen dan voor die nieuwe stimulansen en nieuw elan zorgen. Daar komt nog bij dat ik het zakelijk en prive drukker heb gekregen”, zo verklaart Kieftenbeld zijn afscheid als voorzitter.

Zijn opvolger heeft onder meer als shirtsponsor en achter de schermen afgelopen jaren Kwiek al gesteund en geadviseerd. Beiden zijn via handballende dochters bij de Raalter club betrokken geraakt. “Ik heb weinig verstand van handbal maar wel van organiseren,” zo zegt Schulten dan ook eerlijk. Om daar als echte ondernemer vol vertrouwen aan toe te voegen; “En dat kleine negatieve vermogen van dit moment gaan we volgend jaar zeker wegwerken.”  

Flinke groei

Hij benadrukt meteen dat de nieuwe plannen en opzet geen kritiek of motie van wantrouwen zijn richting het vorige bestuur. “Integendeel, Wim en zijn mensen kwamen in 2012 op een veel moeilijker moment binnen dan ik en de andere nieuwe bestuursleden nu. Wij stappen op een moment binnen dat de vereniging veel gezonder is, al zit er nog weinig vlees op de botten. Dat we een aantal zaken volgend jaar anders willen aanpakken en opzetten, heeft met deze tijd te maken die nieuwe eisen stelt. Zeker nu handbal vaker op tv te zien is zoals tijdens de Olympische Spelen en het EK nu in Zweden kun je een fikse groei verwachten.”

Met dat laatste is Kieftenbeld het eens; “Maar eigenlijk is de aanwas van vooral jeugd en jongeren al enkele jaren bezig bij Kwiek. Dat zegt meteen iets over de sfeer bij deze echte familievereniging. Kijk maar naar het grote feest bij promoties afgelopen jaren.”

Jeugd

Schulten, eigenaar van installatiebedrijf ITR in Raalte, zei niet direct ja toen hij dit najaar gevraagd werd om voorzitter te worden. “Ik heb eerst rustig nagedacht. Ik besloot om ja te zeggen maar dan moesten er sommige zaken anders en beter. Het bestuur telde bijvoorbeeld nog maar vier leden en dat vond ik te weinig. Ik heb flink wat mensen gebeld. Nu hebben we met de nieuwkomers Irma Freriks als secretaresse, Jorinde Nijland als penningmeester, Jurgen Bruggeman en Ruben van der Woude een mooi bestuur. Van het huidige bestuur blijft Erik Steverink en medio volgend jaar komt Irma Nijenkamp er ook nog bij.”

Daarnaast wordt er hard gewerkt aan een nieuwe structuur met in totaal veertien commissies, allemaal met een eigen voorzitter en verantwoordelijkheid. De meeste plekken zijn inmiddels al ingevuld. Bovendien wil Schulten de topsport bij de selectieteams gaan scheiden van de breedtesport oftewel de recreatieve handbalsters. “Maar Kwiek blijft altijd een echte familievereniging, alleen komen er twee aparte begrotingen. Nu is er altijd onduidelijkheid over het geld dat al dan niet naar de selectieteams gaat. Bij de breedtesport kan iedereen, dat zijn toch verreweg de meeste leden, lekker spelen voor de eigen contributie. De selectieteams willen we meer gaan bieden, maar dan via die aparte begroting. Een onkostenvergoeding bijvoorbeeld of betere trainingsfaciliteiten. De eigen talentvolle jeugd moet altijd voorrang krijgen, misschien aangevuld met speelsters van elders. We willen in ieder geval als Kwiek niet de werkwijze van Dalfsen kopiëren.”

Stöppelkaters

Voorlopig verandert er overigens nog niet zo veel, zo benadrukt Schulten. “Dit worden allemaal zaken en onderwerpen die we op de algemene ledenvergadering volgend najaar gaan voorleggen en met de leden bespreken. Dit seizoen gaan we gewoon op de huidige manier door, je gaat niet halverwege alles omgooien.”

Wel verwacht de nieuwe voorzitter komende jaren veel van de 450 leden van Kwiek. “We zullen het met z’n allen moeten doen, dan mag je ook van iedereen betrokkenheid verwachten. Als vrijwilliger bijvoorbeeld. Andere clubs en verenigingen doen dat ook al.”

Schulten is behalve kersverse voorzitter van Kwiek ook voorzitter van CV de Stöppelkaters. Daar gaat hij gewoon mee door. “Of dat alles bij elkaar, ook met het leiden van een flinke onderneming als ITR, niet te veel tijd kost? Wie druk is heeft altijd genoeg tijd, zeg ik altijd.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.