raaf en roodborsttapuit gespot rondom natuurlijk huus

Over de raaf: “Je kunt ze vooral goed horen, soms zie je ze dan nog niet eens. Maar dit keer zag ik ook een stelletje vliegen. Dat is niet de eerste keer!” Van de andere vogels die hij gespot heeft, is volgens Gerard vooral de roodborsttapuit bijzonder, “want die komen hoofdzakelijk op de heide voor.”

Gerard: “Volgens mij kwam de raaf jaren geleden (ik denk in de jaren 40 of 50 van de vorige eeuw) in Nederland niet meer voor. Maar ze zijn de laatste jaren behoorlijk in opkomst. Zelf heb ik regelmatig een paartje in de bossen bij Eerde tussen Ommen en Den Ham gezien en ook regelmatig op de Sprengenberg bij Haarle.”

Foto’s
Daar willen we natuurlijk foto’s van. “Omdat raven vaak heel hoog vliegen zijn ze moeilijk te fotograferen. Op de Sprengenberg is dat gelukt, ik heb geen betere foto.” Raven zijn grote concurrenten van de zwarte kraai en andere kraaiachtigen.

Toch ook nog even onze andere natuurdeskundige om een reactie gevaagd. Sjaak Bruggeman schrijft iedere zondagmorgen een ‘natuurbeleving’: “Niet alleen om ’t Natuurlijk Huus, maar overal in Nederland zie je ‘nieuwe natuur’. Dit is een gevolg van ingrepen in het landschap als het aanleggen van waterbergingen en retentiegebieden, ruimte voor de rivier, Natura 2000 gebieden, Ecologische hoofdstructuur, verbindingszones, en ga zo maar door. Door deze ingrepen komen er weer oude zaadbanken vrij en ook zaken als minder bemesten, minder bestrijdingsmiddelen enzovoort komt er meer biomassa. Meer diversiteit in flora en fauna dus. Ook gewoon dicht bij huis.”

Slachtafval
Dat de raaf hier in de buurt is, dat is weer een ander verhaal, weet Sjaak: “Die raven moesten er op uit vanaf de Veluwe omdat daar geen slachtafval meer mocht worden bijgevoerd. En zie, het gaat hartstikke goed met deze beesten.”

Bruggeman weet nog een opvallende vogel. “De bruine Kiekendief. Die broedde bijna in de achtertuin van ’t Natuurlijk Huus. Een nieuwe soort in onze omgeving. En een opvallende soort. Maar ook plantjesmensen en vogelaars zien steeds vaker nieuwe soorten. Dat is dus een combinatie van heel veel factoren bij elkaar. Met natuurlijk het verbod op heel veel bestrijdingsmiddelen als belangrijkste factor en de bewustwording van de maatschappij is ook niet onbelangrijk.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.