opinie stil leed op boerenerven

Door Karin van der Toorn (voorzitter LTO Salland).

Door de plotselinge aandacht lijkt het ineens of dit pas sinds kort zo is. Maar als LTO Salland ontvangen we al vanaf het begin van dit jaar toenemende signalen. Daarom hebben we op 23 mei dit jaar al een grote erfbetreders-netwerk bijeenkomst georganiseerd. Circa 120 dierenartsen, veevoeradviseurs, veehandelaren, accountants, bankmanagers, ambtenaren, etc. bezochten deze bijeenkomst. Maar ook mensen van de kerk, Stimuland, maatschappelijk werkers en overige hulpverleners uit Salland bezochten de bijeenkomst. Bij erfbetreders is benadrukt ook vooral elkaar op te zoeken bij (beginnende) signalen op boerenerven, dat een melding doen of hulp zoeken geen klikken is en  daarnaast zijn de voorzieningen die er al zijn benadrukt:

–          Zorg om Boer en Tuinder, http://staging2.zorgomboerentuinder.nl/ een vrijwilligersorganisatie die boeren op verschillende manieren kan helpen

–          Vertrouwensloket Landbouwhuisdieren http://staging2.vertrouwensloketwelzijnlandbouwhuisdieren.nl/ waar bij meldingen gespecialiseerde teams worden ingezet om boer én dier te helpen

–          In Salland werken 2 gebiedscoördinatoren, die agrarische projecten begeleiden, zoals kavelruilen, die stoppende boeren begeleiden, maar daarnaast veel signalen opvangen van wat er speelt op boerenerven en indien nodig handelen of gespecialiseerde hulp zoeken. De gebiedscoördinatoren genieten veel vertrouwen onder de Sallandse agrariërs, ook om moeilijke onderwerpen, waar doorgaans gesloten boeren niet graag over praten, bespreekbaar te maken. Deze gebiedscoördinatoren werken voor alle boeren en niet alleen voor LTO leden.

Daarnaast zijn de bovengenoemde kanalen ook nog eens bij de boeren zelf onder de aandacht gebracht. Na deze bijeenkomst in Salland, hebben gelukkig vele andere LTO afdelingen uit de buurt het voorbeeld gevolgd om erfbetreders-netwerkbijeenkomsten te organiseren en binnen hun besturen contactpersonen aan te wijzen.

De vraag is altijd of je iedereen bereikt én of mensen wel geholpen willen worden. Maar het blijft belangrijk om aandacht te hebben voor dit onderwerp. Het is daarom erg goed dat gemeenteraadsleden uit o.a. Raalte en Olst-Wijhe hier vragen over hebben gesteld en aandacht voor hebben.

Om opnieuw een wiel uit te vinden op dit gebied, vinden wij echter zonde van de energie. Beter is het om gezamenlijk, Salland-breed, op te trekken en de energie stoppen in het versterken van bestaande initiatieven. Dit onderwerp is te belangrijk om met 1 organisatie of partij aan te vliegen, laten we elkaar hierin helpen en versterken. Als LTO Salland staan we er graag voor open, om hierin met gemeentes, andere boerenpartijen en hulporganisaties samen op te trekken. Belangrijk in deze problematiek is dat we ook in de komende jaren de (vertrouwens)functie van gebiedscoördinatie financieel voort kunnen zetten.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.