opinie krom denken

Twee pluimvee slachterijen op de Veluwe liggen al weken stil, geen aanvoer. Eieren geproduceerd in deze zones mogen niet vervoerd worden. De boeren en verwerkende industrie dus geen omzet, geen inkomen. Een economische ramp voor de getroffen bedrijven. De overige bedrijven in Nederland vallen onder een verscherpt ….. Ze mogen geen bezoekers meer ontvangen, eerst alleen niet in de stallen, nu ook al niet meer privé. Een ophokplicht geld voor alle gevogelte in het hele land zowel voor bedrijven als particulieren maar als ik rond rijd in mijn omgeving zie ik hier en daar en overal bij burger woningen de kippetjes nog heerlijk buiten scharrelen, de postduiven nog vliegen.  Een lust voor het oog, maar met bovenstaande ellende in mijn achterhoofd geeft het wel een raar gevoel.

Afgelopen vrijdag werd er een besmetting op Kampereiland vast gesteld. Maandag werd er een bedrijf in Boven Leeuwen besmet verklaard. Kilometers van de laatste besmette haart in Kampen maar ook Biddinghuizen vandaan. De bond van Nederlandse Kippenhouders spreekt de verwachting uit dat deze epidemie erger is als twee jaar terug en nog wel tot april kan gaan duren.

Dinsdag morgen een kippenhouder daar uit het gebied op tv. Verbouwereerd en aangedaan. Hij had uit het niets een telefoontje gehad, je zit in een drie kilometer zone dan en je kippen worden vernietigd. Dieren die kern gezond waren, niet ziek is. 46.000 gezonde kippen om niks en enkele daarna vernietigd. Waarom?

Het zwaard van Damocles is niet zo vaag. Terwijl in de polder de wilde vogels bij bosjes gelijk dood gevonden worden, burgers gewaarschuwd dode dieren niet aan te raken in verband met besmettingsgevaar vliegen op de zelfde tv beelden in Boven Leeuwen de wilde vogels door het beeld. Zij zijn de grootste besmetting bron en niemand die op het idee komt daar wat aan te doen, dat is een no-go want die bijv. de in de winter van noord naar zuid heen en weer trekkende Canadese ganzen zijn immers beschermd. Daar mag je met geen vinger naar wijzen maar ze schijten ondertussen wel hun ziekte onbelemmerd van zich af!

Verhaal opa sterfbed

2001. Midden in de MKZ en opa op een gezegende leeftijd achter in de tachtig ligt al dagen op zijn sterfbed. Op een gegeven moment in zijn laatste uren, in eens weer helder vraagt hij hoe het thuis is. Daar waar al weken geen varkens meer afgeleverd mogen worden, de dieren maar geboren blijven  worden, blijven groeien en de stallen te klein worden. Waar varkens uit stress als  kannibalen elkaar aanvreten maar wij daar geen enkele grip op hebben omdat de overheid met het stamping out principe een wazige ziekte probeert te bedwingen begint hij te vertellen. Zij, oma en hij hadden vroeger ook wel eens MKZ gehad, of varkenspest. Koeien en varkens die ziek werden en dieren die dood gingen. Verschrikkelijk slecht waren ze en sommigen moest je het voer in de bek stoppen en voor de dood weg halen maar ze kwamen er door en daarna werden ze beter en was er niks meer aan de hand.

Alternatief

Voor veel van deze besmettelijke dier ziekten hebben wij vaccins maar mogen die in het belang van zogenaamde internationale handel niet gebruiken om dat men niet kan zien of het dier anti stoffen van de ziekte of het vaccin bij zich draagt. Daarom vernietigen wij hier honderdduizenden gezonde dieren. Maar, in het belang van de burger die een leuk vogeltje wil zien vliegen  beschermen wij zieke wilde vogels. Hoe krom kan een maatschappij gaan denken? Wanneer beginnen wij met die wilde vogels afschieten? Wanneer gaan wij keihard handhaven bij die burger overtreders van dat ophok gebot?

Of, als we dan toch een betere veehouderij willen, steken we onze middelvinger op tegen Europa en gaan we ons gezonde verstand weer gebruiken en enten we onze dieren?  Dat kunnen we niet. Wij zijn een exporterend land van landbouwproducten, als wij gaan inenten dan gooit iedereen de grens dicht. Ook al zouden we ons losmaken van Europa dan kunnen we met onze producten nog geen kant op. 

De wereld is een dorp geworden en de bedrijven zijn zo enorm groot geworden. De menselijke maat is zoek, wij zijn met dingen bezig die te groot voor ons geworden zijn als er zich problemen voordoen. Dat is waarom het vogelgriepprobleem ook zo groot geworden.

Nu we het in ons maatschappelijk debat toch hebben over hoe nu verder met de landbouw in Nederland, laten we eens beginnen met dit soort kromme regelingen met elkaar in Brussel te veranderen. Agrarische belangen verenigingen, milieu, dieren clubs en politiek. Daar winnen we veel meer dan elkaar hier in ons kleine ´dorpje´ de vliegen af te vangen.

gerlant@sallandcentraal.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.