opinie innovatief aanbesteden kan de gemeente dat ook

Door Dick Mars

Dat innovatief aanbesteden is een term die duidelijk door ambtenaren is bedacht. Wanneer je het leest vliegen de modewoorden je om de oren, en weet je aan het eind nog niet wat er bedoeld wordt. Het komt ook uit ons onvolprezen Brussel overwaaien.

Uiteindelijk begreep ik dat het een pleidooi is om bij (overheids-) aanbestedingen eerst een soort prijsvraag uit te schrijven waarbij gevestigde en ook startende innovatieve (advies-?) bedrijven hun licht kunnen laten schijnen over oplossingen voor het probleem. En om vervolgens dan weer een gewone aanbesteding te  laten plaatsvinden voor die al dan niet nieuwe ideeën.

Resultaat van dat alles zou moeten zijn dat nieuwe technieken en inzichten ook een faire kans krijgen om zich te bewijzen.

Loffelijk streven, maar ik vrees dat het op een paar punten stukloopt:
–       Worden er bij de gevestigde bureaus  geen jonge mensen aangenomen die met moderne vernieuwende ideeën komen?
–       Dezelfde vraag kun je stellen voor de overheden zelf ….
–       Kunnen overheden het zich wel veroorloven om riskante nieuwe technieken en ideeën te betalen met “ons” geld?
–       Kunnen gemeenteraden, provinciale staten en waterschapsbesturen dit wel aan? Dat zijn toch over het algemeen risicomijdende instanties?

Er wordt in de brochures een voorbeeld gegeven: een gemeenteraad zou niet moeten zeggen: we willen een rondweg , nee, ze zou moeten zeggen: we willen een oplossing voor ons mobiliteitsprobleem…  En daar zit wel wat in.

Misschien zit daar wel het probleem waardoor veel semioverheden zo traditioneel zijn. Wanneer ze alleen het probleem zouden schetsen en allerlei partijen uitnodigen oplossingen te bedenken, dan komt er vanzelf wel iets leuks en innovatiefs uit. Zeker wanneer je er randvoorwaarden als milieubelasting, maatschappelijk verantwoord e.d. bij schetst.

Wanneer ik naar de gemeente Raalte kijk liggen er daarvoor wel een aantal uitdagingen, zoals een alternatieve wijze van benutten van het buitengebied, het halen van de zelf opgestelde milieudoelen, mobiliteitsvraagstuk in het dorp Raalte, hoe ga je om met het centrum, e.d.

Misschien toch nog niet zo gek om veel vanuit het raadhuis aan de Zwolsestraat te laten bedenken, maar ook eens te denken aan (markt)partijen die – out of the box, zoals dat zo mooi heet- ook hun steentje kunnen bijdragen in het voortraject.  En dan maakt het mij niet meer uit of er echte startups aan de bak komen of ook de gevestigde consultants.  Wanneer er maar vernieuwende en alternatieve ideeën op tafel komen.

En dan maar afwachten of de gemeenteraad ook vernieuwend kan en wil denken.

Dick Mars

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.