opinie een leefbaar platteland doe mee

De leefbaarheid van het platteland staat onder druk. Kleine kernen zien hun jongeren vertrekken en moeten scholen sluiten. Banken schroeven de dienstverlening terug en verwijderen de laatste pinautomaat. En de boeren hebben, ook door onzekere regelgeving, grote moeite het hoofd boven water te houden. “Heb ik nog bestaansrecht”, vroeg melkveehoudster Eline Vedder onlangs in Zwolle geëmotioneerd aan staatssecretaris Van Dam. Het raakt de kern van de zaak; kun je op het platteland nog een goed bestaan opbouwen?

Wil platteland leefbaar blijven, dan moeten we de negatieve spiraal van afnemende voorzieningen, stoppende boeren en vertrekkende jongeren doorbreken. En dat is mogelijk, daar ben ik van overtuigd. Want wie goed kijkt, ziet dat het platteland ook veel te bieden heeft. Uit het onderzoek “De kracht van Oost-Nederland”, dat de provincies Overijssel en Gelderland onlangs lieten uitvoeren, blijkt dat juist in het landelijk gebied hard wordt gewerkt en geld wordt verdiend. Juist daar zijn veel MKB- en familiebedrijven geworteld en heerst een hoge arbeidsmoraal. En ons platteland is bovendien bijzonder aantrekkelijk om te wonen en te recreëren. Niet voor niets ontdekken steeds meer toeristen het mooie Salland en het Vechtdal. Op die sterke kanten mogen we in de regio wel eens wat trotser zijn.

Maar daarmee zijn we er nog niet. We moeten samen de schouders zetten onder initiatieven die de leefbaarheid van het platteland en de (economische) kansen van MKB, agrariërs en recreatie & toerisme versterken. Daar werk ik ook als bestuurder van de provincie Overijssel hard aan. Laat ik een paar concrete voorbeelden noemen:

*   De agrofood sector is van groot belang voor onze werkgelegenheid en de leefbaarheid van het platteland. Zonder boeren geen platteland, stelde Annie Schreijer onlangs terecht. De provincie heeft 12 miljoen euro uitgetrokken om agrariërs en foodbedrijven te ondersteunen bij de verduurzaming van de productieketen. Zo is in Raalte met steun van de provincie de eerste Windstreekstal voor vleeskuikens gebouwd. Kijk voor meer informatie eens op http://staging2.agrifoodinnovatie.nl en informeer bij Kennispoort regio Zwolle naar de mogelijkheden voor uw bedrijf.

*   In het LEADER-project ‘de kracht van Salland’ werken inwoners en organisaties aan de versterking van de economie, sociale samenhang en natuur in Salland. In totaal investeren Europa, regionale overheden en private partijen de komende jaren zo’n 3,5 miljoen euro in het gebied. Zie http://staging2.dekrachtvansalland.nl voor een overzicht van de vele mooie initiatieven waarbij u zich kunt aansluiten.

*   Snel internet in het buitengebied biedt nieuwe kansen voor dienstverlening-op-afstand (ook door overheden), maar ook voor zorg (e-Health), onderwijs, thuiswerken en zakelijke toepassingen. Overijssel investeert daarom samen met bewonersinitiatieven, gemeenten en marktpartijen – met succes – in de aanleg van glasvezel in gebieden waar de markt het laat afweten, zoals ook delen van Salland. Klik op http://staging2.overijssel.nl/thema’s/economie/ruimte-ondernemen/breedband-0/ voor meer informatie.

*   In Overijssel houden we banken zo veel mogelijk aan hun eigen belofte dat iedere burger in een straal van 5 kilometer moet kunnen pinnen. Samen met de Overijsselse Vereniging voor Kleine Kernen (OVKK) en de Betaalvereniging Nederland bewaken we de afspraken met de banken en stimuleren we waar nodig maatwerkoplossingen, bijvoorbeeld voor kwetsbare ouderen.

*   Recreatie en toerisme biedt kansen voor het platteland. Daarom heeft de provincie 10 miljoen euro uitgetrokken om onze sterke toeristische merken (waaronder Salland en het Vechtdal) nog beter onder de aandacht te brengen van binnenlandse en buitenlandse toeristen. Ook subsidiëren we bedrijven in de recreatie- en toerismesector die hun aanbod willen verbreden of vernieuwen. Bekijk eens op http://staging2.sallandnatuurlijkgastvrij.nl hoe wervend we Salland onder de aandacht brengen!

Kortom, als we als inwoners, bedrijven en overheden samen de handen uit de mouwen steken, dan kunnen we het tij keren. Aan de slag voor een leefbaar platteland!

Eddy van Hijum
Gedeputeerde provincie Overijssel

Reageren? Mail: YJ.v.Hijum@overijssel.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.