opinie cda raalte andere bedrijvigheid op het platteland biedt kansen

Van oudsher is het buitengebied het terrein van de agrarische ondernemers, vindt het CDA. Maar door de afname van deze ondernemers, zijn er meer andere gebruikers in het buitengebied terecht gekomen. Voorbeelden hiervan zijn burgers, campings en andere recreatieondernemingen. Steeds meer voormalige agrarische gebouwen komen leeg te staan of krijgen een andere bestemming doordat andere ondernemers zich in het buitengebied vestigen. De CDA-fractie ziet deze trend de komende jaren doorzetten. Het CBS bevestigde deze trend afgelopen week. Deze trend biedt kansen, die de leefbaarheid en werkgelegenheid ten goede kunnen komen.

Raalter raadslid Petra Hegeman: “Maar wij merken dat er steeds meer knelpunten ontstaan wegens het ontbreken van echt beleid voor dit buitengebied. Wat mag nog wel en wat kan niet. Het CDA heeft daarom in het verleden al vragen gesteld over o.a. Rood voor Rood en Schuur voor Schuur-regelingen en inmiddels ligt er op ons verzoek een afspraak met het College om van gedachten te wisselen over de toekomst van het platteland. Hopelijk staat hierin een lijn voor het gehele buitengebied waar we mee verder kunnen werken. Mocht dit niet zo zijn, dan gaan we ons sterk maken dat dat alsnog gebeurt. Wij hopen hierin de volgende punten terug te zien:

1: creativiteit in het aanpassen van bestaande bestemmingen van een locatie zodat ondernemers een plek vinden waar zij actief kunnen zijn. Of dit nu gaat om startende ondernemers, innovatie op gebied van agri en food of andere kleinere bedrijven. Ze moeten mogelijkheden blijven hebben. Leefbaarheid in de brede context van het gemeenschappelijke buitengebied speelt hierbij een belangrijke rol.

2. Bestaande vrijkomende agrarische bebouwingen zullen herbestemd of gesloopt moeten worden om verpaupering te voorkomen. Mogelijk stimuleringsregelingen zijn Rood voor Rood, maar ook schuur voor schuur is voor het CDA een optie om te overwegen. Daarnaast mag de rood voor rood regeling geen juridische maatregel zijn waarbij er rechten ontleent worden aan het ontstaan van complete nieuwbouw wijken in het buitengebied ten laste van eigen ontwikkeling in de eigen grondexploitatie naar aanleiding van de woningbouw quotum gesteld door de provincie.

3. Hergebruik van stallen voor collega ondernemers om bv jongvee in op te laten groeien.

4 Recreatie staan we niet bij voorbaat negatief tegen over, maar de omgeving moet zich er wel voor lenen. Maatwerk is dus wel belangrijk.

Zoals hierboven beschreven gebeurt er veel in het buitengebied en moet er ook nog veel gebeuren. We weten ook dat de huidige ondernemers in het buitengebied het niet gemakkelijk hebben. Deze boeren worden getroffen door de ontwikkelingen en besluiten van overheidswege. Met geld van de gemeente Raalte zijn er al enige jaren gebiedscoördinatoren actief in het buitengebied. Zij zijn de eerste aanspreekpunt en geven aan de keukentafel onafhankelijk advies. Zij weten wat er speelt in het buitengebied en werken mede samen vanuit het platform “de kracht van Salland”. 

Daarnaast hebben wij signalen gekregen dat de agrarisch ondernemers niet zitten te wachten op een extra erfbetreder. Zij zijn tevreden met het huidige structuur. Wat het CDA betreft is het niet nodig om vanuit de gemeente een extra erfbetreder op stap te sturen, terwijl er al gebiedscoördinatoren aan het werk zijn welke bekend zijn bij de ondernemers. Deze gebiedscoördinatoren doen advieswerk waarvoor speciale kennis benodigd is. Wel kan extra voorlichting zorgen voor verdere optimalisatie van deze zorg voor elkaar in het buitengebied.

Namens fractie CDA Raalte
Petra Hegeman

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.