olst wijhe moet beleid huishoudelijke hulp veranderen

Op 18 mei heeft de Centrale Raad van Beroep (CRvB) bepaald dat gemeenten verantwoordelijk blijven voor de Huishoudelijke Hulp oftewel het schoonmaken van het huis voor mensen die dat zelf niet meer kunnen. Beslissingen die door de gemeente in het verleden zijn gemaakt en die niet overeenkomen met de uitspraak van de CRvB moeten worden herzien. Ook geeft de CRvB aan dat de Bijzondere Bijstand geen voorliggende voorziening is voor de Wmo.

Beleid wijzigen
Wethouder Herman Engberink: “We hebben de uitspraak van de CRvB bekeken en hebben geconcludeerd dat we ons beleid Huishoudelijke Hulp moeten wijzigen. We zijn begonnen de mensen die het betreft hierover goed informeren en verder helpen.”

Belangrijk is dat mensen die hulp nodig hebben hulp krijgen. Mensen die onterecht kosten hebben gemaakt krijgen compensatie. Daarnaast is er ook een groep mensen die weliswaar geen Huishoudelijke Hulp heeft, maar wel financieel wordt gecompenseerd door een Huishoudelijke Hulp Toeslag regeling, al dan niet in combinatie met Bijzondere Bijstand.

Niet gereageerd
De wethouder vervolgt: “Het is voor veel mensen best lastig om duidelijkheid te krijgen. We hebben daarom een apart team samengesteld dat verantwoordelijk is voor deze klus. De mensen om wie het gaat zijn begin oktober per brief geïnformeerd. In deze brief worden mensen uitgenodigd om in gesprek te gaan met ons.”

Een aantal mensen heeft al gereageerd. Toch ziet de wethouder dat er genoeg mensen zijn die nog niet hebben gereageerd. “Ik onderstreep het belang dat ook deze mensen reageren. Niet alleen voor de financiële compensatie, maar vooral voor de inzet van de Huishoudelijke Hulp als die nodig is.”

Meer informatie over de inzet van Huishoudelijke Hulp bij het team Werk, Inkomen en Zorg van de gemeente Olst-Wijhe telefoon 14 0570.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.