natuurbericht zwaluwen wonen overdekt met uitzicht op water

Sjaak Bruggeman

“Verrassingen op de vierkante meter; Terwijl mijn vogelvrienden het vermoeden van de hier zeldzame voorkomende Frater (vinkachtige uit noordwest Europa) als wintergast onderzoeken sta ik bij een watergang met rattengaten en nesten van onze staalblauwe zomergasten.

Het schouwpad loopt langs een nieuw aangelegde waterberging. In het afgegraven perceel zijn duidelijk de leemlaagjes te herkennen. De bomenrij langs de berging met eiken, elzen en knotwilgen zijn gespaard gebleven. 

 

Ik kom bij de provinciale weg en moet oversteken. Onderdoor loopt een veertig meter lange duiker. De grote keutels op de duikerkop duiden op het voorkomen van ratten. In de buurt van water en agrarisch bouwland vormen bruine ratten kleine sociale groepen. 

Niet alledaags en verrassend zijn de nesten van boerenzwaluwen op zo’n drie meter binnen in de duiker. Om over te gaan tot nestbouw is de bindende kracht van leem en de aanwezigheid van voldoende insecten in de omgeving een must. Beiden zijn sinds kort aanwezig. Tja, en dan nog een bouwplaats vinden. Het is een bijzonder en gedurfd project geworden. Overkapte woningen met fraai uitzicht over water…”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.