mountainbiken met een e bike een makkie

E-biken is al lang niet meer voor mensen die het gewone fietsen niet zo goed aankunnen. Het gebruik van de elektrische fiets schuift steeds een beetje op. Richting woon-werk bijvoorbeeld boven de tien kilometer. Of om het krachtverschil tussen man en vrouw op te heffen. Sinds de elektrische fiets worden er in Nederland veel meer kilomters gefietst.

Bij mountainbiken begint dat ook op te komen. De MTB E-bike is er in elk geval klaar voor, is ons vanmorgen gebleken op de testdag van Kokkie Bikes, die op de Lemelerberg zijn kampement had opgeslagen (je kunt er nog terecht tot 15.00 uur). Prachtige mountainbikes, waarbij je goed moet kijken om te ontdekken dat het een elektrisch soort is. De accu is verwerkt in een stang.

Vier standen heeft zo’n bike. Je kunt geen, heel weinig, gemiddeld en flink veel ondersteuning vragen. Zonder ondersteuning fiets je als op een gewone mountainbike, maar dan wel iets zwaaardere dan regulier. Vraag je ondersteuning, dan kun je je zelf lichtelijk vermoeien, maar je kunt er ook voor zorgen dat je fluitend door mul zand een stevige bult op gaat. Wij hebben vanmorgen even in de remmen geknepen om op zo’n plek niet een goed getrainde reguliere mountainbiker een conditiecomplex aan te smeren.

In het begin was het even wennen. Een beetje kracht op de pedalen zetten en je schiet vooruit. Dat is niet handig als het parcours bochtig is. Maar als je een beetje kunt fietsen, is dat al snel geen probleem meer.

Vraag op de testdag van Kokkie is steeds of je dan nog wel aan het sporten bent. We hebben daar wat testrijders over gevraagd en kregen diverse antwoorden:

– er zit een begrenzer op van 25 kilometer per uur. Als je harder wil, moet je het toch echt zelf doen. Je kunt hem ook uit zetten. Dus als  je wil sporten, kun je ook op deze E-bike flink aan de bak.

– ik heb zo’n fiets in Nederland niet nodig. Maar ik ga straks met een maat in de Alpen fietsen. Iedere dag een trail van een kilomter of zeventig. Eén dag red ik dat wel. Maar dan kun je me de rest van de week weg dragen. Met deze E-bike maak ik de week vol.

– Ik wil met mijn vrouw mountainbiken. En zij is getraind tot en met. Als ik nu zo’n E-bike gebruik, kunnen we weer samen.

Grappig te horen hoe voor iedere situatie wel een goed argument te vinden is. Deze was ook goed:
– Sporters vormen hun mening over zo’n fiets vanuit de sportgedachte. Maar er zijn natuurlijk ook mensen die op deze manier het bos in willen om lekker buiten te zijn, helemaal niet om te sporten.

En daarmee boort de MTB E-bike wel een heel andere bron aan. Voor een veel grotere groep wordt het mogelijk de natuur in te gaan, iop zoek nar plekken waar je anders niet zo makeklijk komt, zonder dat je direct aan het sporten bent 

De kosten? Voor royaal 3000 euro heb je er een. Die prijs zit niet zo ver weg van een reguliere goede mountainbike.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.