melkveehouder pakkert politici nemen beslissing op emotie

Arjan heeft samen met zijn ouders een bedrijf met 18 ha grond en een 45 melkkoeien. Jongveeopfok wordt verzorgd door de buren. Daarnaast werkt hij 3 dagen in de week als assistent manager buitendienst runderen bij de  Gezondheidsdienst voor Dieren in Deventer en daarmee is zijn totale werkweek goed gevuld zo geeft hij aan. 

Als ik op vrijdagmorgen aan de keukentafel aangeschoven ben, wordt er niet gepraat over koetjes en kalfjes. Arjan komt direct ter zake, maar dat komt waarschijnlijk ook door het voortraject waarin we via sociale media al heel wat meningen in 140 tekens hebben uitgewisseld.

Als dat wat in V-Focus (vakblad) staat waar is: dan zijn we gewoon beduveld. Pure schijnpolitiek om een sector in te dammen, met als bijkomend doel om ruimte te creëren voor industrie en verkeer. Daarmee was de hele show in Zwolle waar van Dam stelde dat hij er wel voor de boeren was, slechts voor de bühne. We hebben een fosfaatplafond afgesproken in 2002 om het nitraat (stikstof) in het grondwater onder de europese richtlijn van 50 mg te krijgen. Gem. in Nederland zitten we nu op 38 mg, klus geklaard zou je denken. Maar de politiek en vooral milieuclubs pakken fosfaat erbij. Je ziet dat op een aantal plekken, met name langs de kust en in de gehele Randstad, het fosfaatgehalte in het oppervlaktewater hoger is dan de norm die elk waterschap overigens ongeveer zelf stelt. In de veedichte gebieden is het water schoon, in de mensdichte gebieden niet. Toch moet er vee weg uit Nederland. Het milieu schiet er niets mee op en de boer kan inpakken, omdat de RWZI’s in de Randstad het rioolwater niet schoon krijgen.

Hij zit een poosje stil voor zich uit te kijken en ik kan aan hem zien dat het hem wat doet, hij geeft aan dat hij niet tegen onrecht kan. Terwijl ik voorzichtig probeer te bedenken hoe nu verder, ik heb daar al lang geleden over geschreven het hem ook verteld en toen gaf hij mij gelijk. Begint hij weer te praten.

Het is hier net een bananenrepubliek, onze overheid geeft haar eigen NAM toestemming om chemisch afval in onze Twentse bodem te pompen; gazonmaaiers, auto’s, bladblazers, shovels worden ’s nachts gratis gehaald; politie is hangjongeren niet de baas, ambulancepersoneel wordt aangevallen door omstanders; goed, goedkoop, veilig, milieuverantwoord geproduceerd voedsel krijgt geen enkele waardering. Ze willen dat de boeren ondernemers zijn maar de politiek reageert op elk dingetje wat voorbij komt met een nieuw regeltje. Daar is haast niet op in te spelen. Kaders stellen en handhaven, voor bijv. het waterbeleid, dat is een zaak van de politiek. Het ondernemen en uitvoeren, zorgen dat de kwaliteit van het water binnen de gestelde kaders blijft, dat is dan de taak van de agrariërs. Dat kunnen ze ook prima. Kijk bijvoorbeeld naar het drastisch terugdringen van antibiotica, kracht van en kennis in een fanatieke bedrijfstak.

Kijk naar het debat in Den Haag. Politici hebben het druk met een discussie over niet-grondgebonden bio-boeren alsof dat een gigantisch probleem is en praten daar uren over, maar bekijk je dat in perspectief dan hadden ze het over slechts 47 van de 17000 melkveehouders in Nederland, gaat nergens over dus. De politici die zich daarmee bezighouden hebben dat zelf niet eens door en dat is kwalijk, ernstig gebrek aan dossierkennis bij politici. Op allerlei gebied, landbouw, onderwijs, zorg, milieu…. Ze nemen beslissingen op basis van emotie en onderbuikgevoel, daar gaan we de bietenbrug mee op met z’n allen.

Terwijl oude mensen 24 uur in een vieze luier liggen door bezuinigingen in de zorg praten ze in Den Haag over 47 niet grondgebonden biologische melkveehouders. Straks liggen mensen 7 dagen te wachten op een schone broek door dit soort gedoe en dat is niet uit te leggen!

Sommige politiek (s)links geörienteerden hebben het er over dat Nederland niet meer dan zelfvoorzienend zou hoeven zijn en vinden dat het voor ons milieu noodzakelijk is dat 70% van de dieren Nederland uit gaat. Minimalisatie van export dus en zuivel, eieren en vlees uit de Oekraine eten. Hoe minister Dijsselbloem dat “gaatje” van minstens 20 a 30 miljard mag gaan dichten, daarover hoor je ze niet. Het vorige kabinet is gevallen op een begrotingstekort van 7 miljard om het even in verhouding te zien.

De lage melkprijs was maar een tijdelijk probleem, die trekt al weer aan, dat reguleert zich zelf wel, hoe minder overheidsingrijpen hoe beter zulke dingen zichzelf reguleren. We beuren nu op dit moment 37.5 ct en daar kunnen we het best voor doen. Fosfaat is niet een probleem, waterkwaliteit in agrarisch gebied is ook niet een probleem. Dat is de fout van de sector, door met de politiek mee te denken in oplossingen geven we toe dat er een probleem zou zijn (dat er dus helemaal niet is, maar bedacht is door de politiek op basis van onderbuikgevoelens, emoties en persoonlijke voorkeuren). We laten ons een oor aannaaien door een veel grotere lobby. De agrarische sector heeft nu haar milieu doelstellingen voor 2020 al gehaald, maar dat wordt niet beloond. Het (fosfaat-)probleem zit in de randstad, dat geven de metingen van o.a. het RIVM duidelijk aan. De hoogste concentraties glyfosaat worden gevonden in de grachten van onder andere Amsterdam, boer/loonwerker krijgt de schuld.

Ben je teleurgesteld? Ten minste die indruk maak je. Nee, niet teleurgesteld. Verbitterd en dat is wat anders.

Ondanks alles denkt Arjan dat het lange termijn perspectief voor het produceren van zuivel gunstig is, ook in Nederland. Wereldwijd daalt het areaal agrarische grond in hoog tempo terwijl de wereldbevolking hard groeit. Nederland is uitermate geschikt voor het produceren van prima zuivel met een heel lage foot-print. Vaklui, met topkoeien, omringd met heel veel kennis van zaken in een prima klimaat, met uitstekende logistiek en zuivelverwerkers, op (nog) vruchtbare grond.

Terwijl ik dit zit uit te werken maakt Euro parlementariër Annie Schreier bekend dat staatsecretaris van Dam al op 7 juli van dit jaar wist dat Brussel niet akkoord zou gaan met de fosfaatwet. Van Dam bracht dat nieuws pas in september naar buiten.  Ik krijg van Arjan een privé bericht: Wat zei ik nou over een bananen republiek? Op elk ander departement was een staatssecretaris na zoiets per direct weggejaagd. Snap er niks van. Wat is het verschil met Fred Teeven die het bonnetje van z’n deal met Cees H. kwijt was?

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.