margriet berents uit olst grote paniek na aardbeving in atjeh

Berents geeft via een nieuwsbrief een update van de situatie in Atjeh, waar een aardbeving van 6,4 op de schaal van Richter plaatsvond. Er zijn momenteel al meer dan 100 doden geteld. Reddingswerkers verwachten dat het dodental nog fors zal oplopen omdat er meer dan 280 gebouwen beschadigd of verwoest zijn en het puinruimen en zoeken naar slachtoffers nog in volle gang is.

Paniek
“Dit alles gebeurde op ongeveer 170 kilometer afstand van het weeshuis in de hoofdstad Banda Aceh waar de aardbeving zeer goed voelbaar was en de paniek onder onze weeskinderen groot was. De weeskinderen zijn in paniek het weeshuis uitgerend en hebben door de aardbeving de angst en paniek van 12 jaar geleden weer levendig op hun netvlies. Ze durfden enige tijd het weeshuis niet meer in uit angst voor naschokken waardoor er alsnog instortingsgevaar dreigt.”

Bij het weeshuis zijn gelukkig geen dodelijke slachtoffers gevallen. De kinderen hebben veel steun aan elkaar en aan het management.

Verder dan noodhulp
Voor Stichting Weeshuis Atjeh is dit wel een moment om aandacht te vragen voor de situatie. “De grotere hulporganisaties zullen zich net als na de ramp in 2004 weer richten op directe noodhulp in de vorm van constructief herstel van gebouwen en voedselvoorziening en volksgezondheid. Deze noodhulp zal na een paar maanden weer afgebouwd worden. De ambities van Stichting Weeshuis Atjeh gaan verder dan het bieden van directe noodhulp.”

Je kunt mensen in leven houden door voedsel, volksgezondheid en huisvesting te organiseren, maar de weeskinderen van Atjeh zullen op termijn als volwassenen financieel volledig op zichzelf aangewezen zijn. Voor hen staat er geen familie klaar en zijn er geen sociale vangnetten zoals wij die in Nederland kennen. Het doel van Stichting Weeshuis Atjeh is dan ook om de weeskinderen een langjarig stabiel perspectief te bieden door middel scholing/opleiding.

Hulp hard nodig
“Wij willen alle resterende 32 kinderen in het weeshuis de mogelijkheid bieden na de middelbare school een beroepsopleiding te volgen, waarmee ze een goed perspectief voor de toekomst hebben. Om dit waar te maken hebben we nog een aantal jaren uw financiële hulp hard nodig!”

Je kunt daarom vaste donateur worden voor 5 euro per maand of samen met familie of vrienden een actie opzetten. Meer informatie vind je op staging2.weeshuisatjeh.nl.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.