manege bartels weer ruim een week in teken van sallandse ruiterdagen

Van 26 tot en met 30 december zijn de paarden aan de beurt. Dit verdeeld over meerdere klassen: de B-rubrieken (beginners met een hindernishoogte van maximaal 1 meter); de L-rubrieken (licht; maximaal 1,10 meter); de M-rubrieken (midden; maximaal 1,20 meter); de Z-rubrieken (zwaar; maximaal 1,30 meter) en de ZZ-rubrieken (zeer zwaar; maximaal 1,35 meter). Natuurlijk verschijnen er weer vele toppers aan de start: Hendrik Jan Schuttert, Wesley Mulder, Angelique Hoorn en Liza Tiebot. De finales zijn gepland op 29 december (vanaf 19.00 uur de B- en L-finales) en 30 december (vanaf 19.30 uur de M-, Z- en ZZ-klassen). Overigens wordt er die avonden ook gezorgd voor wat extra (muzikaal of sportief) vermaak. Op 31 december en 1 januari is er geen programma, waarna de Sallandse Ruiterdagen op 2 en 3 januari verder gaan met de pony’s.

Sociaal

Het regionale toptoernooi is jaarlijks goed voor tussen de duizend en tweeduizend bezoekers. “We zien veel gezinnen die een keer een middagje gaan kijken”, vertelt Aniek. “Voor hen is het ook leuk. Het is een gezellig evenement in een verwarmde manege en nog gratis ook. Maar we trekken ook supporters van deelnemers. Natuurlijk veel uit de regio rond Mariënheem, maar ook van verder weg. De sfeer is geweldig. De manege is gezellig aangekleed en veel bezoekers hebben vakantie. Het wedstrijdelement maakt het hoe dan ook spannend. Er zijn bijvoorbeeld hele groepen jongeren uit Mariënheem die tijdens de finaleavonden even langs komen om met elkaar een biertje te drinken. En die hebben echt niet allemaal per se wat met de paardensport. De Sallandse Ruiterdagen zijn ook een sociaal gebeuren.”

Strijd

Aniek benadrukt dat de strijd bij de ponyrijders echt niet minder is dan die bij de paardrijders. “Als je ziet hoe plat die kinderen en tieners door de bochten gaan om een bepaalde hoek toch maar te kunnen maken… Dan denk je: dat kan nooit, maar lukt het ze wel. Tijdens de finale zie je ook altijd enorm veel jonge supporters uit de buurt op de tribune. Spandoeken mee om hun clubgenoot aan te moedigen.”

Dat gebeurt overigens ook bij de paarden. Zo herinnert ze zich de euforie van vorig jaar nadat Jos Koerhuis, lid van de Heemruiters, in de L-klasse aan de haal ging met de Gouden Aar. “Het dak ging eraf! Dat maakt de Ruiterdagen ook zo leuk. Bij ons kan ook een regionale ruiter, die bij wijze van spreken zijn eigen paard heeft gefokt, een finale winnen.”

De toegang is alle dagen gratis. Voor meer informatie over de tijden en het programma zie staging2.ruiterdagen.nl.

Nieuwe sponsor

Het evenement heeft een nieuwe hoofdsponsor gevonden in HORKA, een totaalleverancier op het gebied van paardensport. “Ze zijn enorm enthousiast, helpen ons bijvoorbeeld ook met extra prijzen. We hebben altijd een extraatje voor de winnaars bij de pony’s. Hoeven we nu niet meer naar om te kijken, regelt HORKA allemaal. Dat is erg fijn. Zonder sponsoren kan dit evenement niet. En ook niet zonder vrijwilligers. Er helpen vele tientallen mensen van de club mee.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.