maartje lof experimenten met nieuwe initiatieven op platteland

MaartjeLof: “Leegstand is niet alleen iets voor winkelstraten. Het is een groeiend probleem op het platteland. Het is alleen minder zichtbaar. In Olst-Wijhe wordt het probleem van vrijkomende agrarische bebouwing wel erkend, maar er wordt te weinig mee gedaan. Leegstand is een probleem van ons allemaal, niet alleen van de markt of de boeren.

De overheid heeft daar dus een rol in. Vorig jaar heeft het college een notitie over leegstand aangeboden aan de raad. Dit was naar aanleiding van een motie van D66. We zijn blij dat daarmee onder andere agrarische leegstand op de kaart staat, maar er moet nog veel gebeuren.

Wij hebben een integrale aanpak voor ogen, maar die zien we nog onvoldoende terug bij het college. We hebben diverse bestemmingsplanwijzigingen aangenomen om woningbouw mogelijk te maken in het buitengebied. Vaak met een win-win situatie, waarbij leegstaande agrarische gebouwen worden afgebroken en een nieuwe woning gerealiseerd wordt.

Onze wethouder heeft aangegeven dat hij geen relatie ziet tussen bouwen in het buitengebied en leegstand in de kernen. Maar ik vind dat de wethouder dat beter moet uitleggen. Als we leegstand echt integraal willen aanpakken, moeten we goed onderbouwen wat bouwen in het buitengebied doet met leegstand in de kernen. We moeten voorkomen dat we bouwen voor leegstand.

De omgevingswet biedt meer mogelijkheden voor tijdelijke vergunningen en experimenten. Wij zouden daar nu al op willen voorsorteren in Olst-Wijhe, zodat er meer creatieve oplossingen voor leegstand mogelijk zijn.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.