gerlant voorlichting over verslaving

Roken, hoe voorkom je het. Computerverslaving hoe signaleer je het? Drankmisbruik was echt een probleem maar gelukkig ging het in Zwolle steeds beter. In gesprekgroepjes  met de ouders werden ons stellingen voorgelegd als: verbiedt u uw kind om te drinken of laat u ze thuis alvast wennen, want dan heeft u er zicht op. Een ander onderwerp was: weet u wat uw kind allemaal op de computer doet? En zo nog een paar meer.

De drank, de sigaretten;  ik kan er kort over zijn. Als ik het ga verbieden gaan ze het juist doen. ‘Ze hebben een aardje naar hun vaartje’ luidt toch het spreekwoord? Als ik het hier thuis verbied gaan ze het stiekem doen, ik kies liever voor waarschuwen en belonen. Een rijbewijs betalen als ze 18 zijn of zo. Maar voorlopig zijn ze nog zo jong, is dat hopelijk nog geen issue.

De computer waren we het gauw over eens, ik kijk zo af en toe eens door de geschiedenis heen en ben tot nu toe nog nooit wat tegen gekomen wat mij niet aanstaat. Wel regelmatig bijvoorbeeld bepaalde vloggers waar ik het liefst binnen een minuut af wil haken maar dat is denk ik een generatie probleem.

Het lag ook heel veel aan wat voor een vriendjes als je kind mee omging maar om dat wij op Zwolle georiënteerd waren hadden we niet direct een probleem. Ik persoonlijk denk daar heel anders over, heb tijdens mijn werk in bepaalde Zwolse wijken regelmatig jonge kids zien roken en gebruiken. Coma zuipen was tegenwoordig wel een probleem werd er door andere ouders gemeld maar relativerend kwamen ook de verhalen van vroeger over hoe wij als kind shandy  kregen op feestjes voorbij.

Kwam ik weer uit op dat waarschuwen, vertelde dat onze oudste wel eens naar ‘lampe’ ging. Ze heeft vriendinnetjes in Raalte en gaat dan wel eens mee waarna ze bij hen thuis blijft slapen. De aller eerste keer toen ik haar de volgende dag weer ophaalde vroeg ik haar hoe het was geweest. Machtig mooi en heel cool. Maar Papa we werden door de politie aangehouden en we moesten blazen en onze naam en adres geven. En? Vroeg ik. Heel spannend en als je wel gedronken had moest je naar Halt of zo. Dus wat heb je nu geleerd? Ik kreeg geen antwoord, kon zien dat het indruk had gemaakt. Aan wetten en regels moet je je nu eenmaal houden hebben we samen afgesproken in dit land hadden we al eens besproken.

Gelukkig zo stelde de mevrouw van Tactus verslavingszorg begrepen steeds meer mensen (in Zwolle) hoe slecht alcohol was.  Zeker als je dat vergeleek met gemeentes om ons heen als Dalfsen en Raalte. In Dalfsen werd teveel gezopen door de jeugd en in Raalte was het een drama. En daar werden dan allerlei factoren bij aangehaald als mogelijke oorzaak. Opleiding niveau van de ouders, sociale klasse maar ook vooral gewoonte en ontkenning door de maatschappij.

Toen bleek dat Laag Zuthem niet in Zwolle maar in Raalte lag hadden mijn kinderen statistisch gezien in eens een heel groot probleem. Eigenwijs als ik ben durf ik dat te betwijfelen, als ik boodschappen doe in Zwolle-zuid en daar langs een speeltuintje fiets zie ik vaak pubers hangen en nog vaker hangt er een wietluchtje omheen. Het is maar net wat je zien/ruiken wilt is denk ik ook een probleem.

Toen ze vroeg of er nog vragen waren heb ik gevraagd of er nog koffie was (cynisch) verwijzend naar mijn cafeïne verslaving, maar dat kwartje viel niet. De toon waarop zij sprak over ‘het’ probleem  deed bij mij een veel groter probleem op borrelen. We willen alles reguleren in dit land. De varkens en de koeien moeten het land uit om dat ze teveel fosfaat produceren, maar we vergeten dat ieder mens net zoveel fosfaat per dag produceert als een varken. In 2050 zijn er 8 miljard mensen op deze wereld die allemaal honderd willen worden, liever nog nooit meer dood gaan terwijl de ziekenzorg onbetaalbaar wordt. Dat zouden we dan  ook moeten reguleren in plaats van dat eeuwige leven (op aarde) stimuleren.

Die opmerking landde bij de hele groep niet, dat was toch wel een hele rare opmerking.

Maar deze begrijpen jullie wel. Het zal mij benieuwen hoe lang wij met z’n allen nog koffie mogen drinken van deze mevrouw.  Ik ben toch echt van plan om te leven zolang als ik er ben en niet om geleefd te worden.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.