gerlant schrikken van rode duim langs zwolseweg

Sinds een week staat het display er en jaagt het menig automobilist de stuipen op het lijf. Het ding geeft namelijk geen snelheid weer, maar duimpjes. Rode en groene, en als je het heel goed doet krijg je een smiley. Niks mis mee zou je zeggen, toch?

Maar wanneer doe je het goed? Een beetje studie gemaakt ter plekke en nu blijkt dat als je langzamer dan 60 rijdt het apparaat blij is, rijd je harder, dan krijg je een rode duim. Het geeft rare situaties. Je hoort mensen vanaf de N35 komen en flink optrekken en wanneer ze de bocht bij de afslag Laag Zuthem door zijn verschrikt het gas los laten, twijfelen en weer gas geven en weer loslaten omdat de display in de verte met die rode duim staat te knipperen.

60km-zones
Ik begrijp hun twijfel wel. Bij de stoplichten staat namelijk geen enkel snelheidsbeperkende maatregel.  Je komt van een 80km-weg en mag dus tot het bordje bebouwde kom van Heino gewoon met 80 doorrijden. Al bij de invoering van de 60km-zones in het buitengebied heb ik dat bij toenmalig wethouder Haarman aangekaart. Hij kon dat toen niet oplossen; de betreffende deskundige ambtenaren hadden beslist dat het zo moest en niet anders. Er gebeurde daarna zelfs een dodelijk ongeluk op het traject, maar veranderen deed er niets.

Nu is dus Wagenmans aan zet en hij heeft voortvarend de boel opgepakt. Eigenhandig de Victors overhandigd, samen met Tess op de foto en groot in het nieuws , zijn politieke daadkracht is weer getoond. Je mag je wel hardop afvragen hoe rechtsgeldig dit nu allemaal is. Waarschuwen mag als overheid altijd maar als dat ook suggestief mag wezen? Wat als iemand zo erg schrikt, hard remt en het achteropkomend verkeer bovenop hem knalt? Lijkt me een stukje juristenwerk en de gemeenschap zou uiteindelijk wel eens moeten betalen.

Oplossing
De oplossing is niet zo moeilijk, de benodigde 60km-borden die het begin en het eind van een zone aangeven staan bij het begin van de parallelweg richting Laag Zuthem. Pak die op, en zet ze bij de stoplichten neer. Dan kan Tess Kamphof veilig oversteken, heeft de handhaver een poot om op te staan en kon het wel eens heel veel onrust en onveilige situaties schelen. Of zit die zelfde eigenwijze ambtenaar van toen daar nu nog?

Wout, je hebt er geheel terecht een paar knaken gemeenschapsgeld aan gespendeerd, ze rijden daar te hard en ik kan me de zorgen van Tess en haar ouders goed voorstellen. Maar meer geld hoeft het wat mij betreft de gemeenschap ook niet te kosten. Ik kan nu een brief naar het college schrijven die dan door de ambtelijke molen moet gaan met alle kosten van dien. Ik vertrouw er op dat je begrijpt wat ik bedoel en het even intern regelt.

Schop
Mocht het niet lukken, we kunnen het ook zelf doen. Jij bent vrijdags altijd vrij, neem een schop mee, doe ik dat ook. Verplaatsen wij die bordjes even, probleem opgelost. Half tien vrijdagmorgen? Je hebt m’n nummer, laat maar horen wat het wordt.

Gerlant
gerlant@sallandcentraal.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.