gerlant kritiek op fosfaatreductieplan

Een opmerking die daarbij gemaakt moet worden is dat de peiling die onder de aanwezigen op ons verzoek werd gehouden een moment opname is op basis van de dinsdagavond bekende gegevens. Duidelijk was in ieder geval wel de enorme verdeeldheid in de zaal.

De NMV is altijd tegen fosfaatrechten geweest. Door akkoord te gaan met het fosfaatreductieplan, zou de vakbond voor melkveehouders een ommezwaai maken. De instemming van de NMV met het plan is een must om het te laten slagen, omdat tweederde van de melkveehouderijsector achter de plannen moet staan om het fosfaatreductieplan algemeen bindend te kunnen verklaren.

Bestuurslid Henny vd Oetelaar gaf aan zeer veel twijfels te hebben, haar club heeft altijd gewaarschuwd voor de op handen zijnde problemen in de sector en ook oplossingen aangedragen. Haar grootste probleem zit bij de definitie grondgebonden boeren. In de tweede kamer zijn wel moties aangenomen om deze boeren te ontzien bij de noodzakelijke kortingen, maar wat grondgebonden bedrijven zijn is niet omschreven.

Gastspreker Elbert Dijkgraaf, tweede kamerlid voor de SGP gaf aan dat de derogatie voor 2017 is vooralsnog niet in gevaar is. Brussel nog geen stappen heeft gezet richting Nederland die er op wijzen dat deze als straf sanctie op het overschot in 2016 vervalt maar dat is een reële mogelijkheid waar rekening mee moet worden gehouden. Wat er ook gebeurd, 2017 word een moeilijk en pijnlijk jaar voor de sector en de kaarten zijn nog niet geschud.

De relatief kleine NMV is een cruciale speler geworden in deze onderhandelingen en haar leden mogen de 30e van deze maand op een algemene leden vergadering stemmen over het voorstel. Wijzen de leden het af, kan het plan naar de prullenbak.

Gerd-Jan Vlastuin uit Dalfsen plaatste een emotionele reactie op Facebook:

Weer terug van een bevlogen avond georganiseerd door de Nederlandse Melkveehouders Vakbond met Elbert Dijkgraaf.

Is er nog toekomst in de melkveehouderij? Voor mij, m`n broertje, m`n ouders en vele anderen waarbij hun droom in de agrarische sector ligt. (of lag)

Pijnlijk om te horen dat:

– De landbouw op het ministerie van EZ een ondergeschoven kindje is en niet gehoord wordt.

 – Brussel open staat voor iedere oplossing maar van Dam tegelijkertijd het allemaal maar op z`n beloop laat gaan.

 – Door slecht beleid (wanbeleid) de agrarische sector in een positie is gemaneuvreerd waarbij de onderlinge verdeeldheid automatisch groter wordt.

– Er door jaarlijks aanpassende regels melkveehouders geen idee kunnen hebben welke investeringen wél zin hebben.

 – Elke bestuurlijke stap die op dit moment genomen wordt kiezen is tussen verschillende kwaden

 – Men in Belgie een minister VOOR landbouw heeft en wij maar een staatsecretaris VAN landbouw.

 – Heel de wereld kijkt naar wat voor kennis en kunde de agrarische sector heeft maar dat tegelijkertijd (bijna) niemand in Nederland hier trots op lijkt te zijn of te willen zijn.

Ik zou de lijst nog veel langer kunnen maken. Het meeste is mij (gelukkig) weer ontschoten.

 Het was een avond met een lach maar misschien vooral wel heel veel (figuurlijke) tranen.

 Versterkend om te ervaren dat er in de kamer nog wel mensen zijn die zich wel willen inzetten voor de agrarische sector SGP

En niet te vergeten de Nederlandse Melkveehouders Vakbond. Boerenbestuurders die zich met hart en ziel inzetten voor de agrarische sector. Daar moesten we er meer van hebben….!

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.