gerbert en derk jan ulderink het is tijd voor de boer

De broers studeren allebei aan de Aeres Hogeschool (voorheen CAH) te Dronten. Hier volgen zij de opleiding ‘Dier- en Veehouderij’. Daarnaast zijn ze veel werkzaam op het melkveebedrijf van hun oom.

Hoe kijken jullie aan tegen de situatie in de melkveehouderij op dit moment?
“De afgelopen jaren zijn steeds meer wet- en regelgevingen aan melkveehouders opgelegd. De ene regelgeving is nog niet ingevoerd, of er wordt al weer een nieuwe bedacht. Je wordt er als melkveehouder krankjorum van. Uit eigen ervaring kunnen wij zeggen dat het soms niet meer bij te benen is.”

“Momenteel heeft de sector te maken met fosfaatrechten. De Nederlandse melkveehouderij is na de afschaffing van het melkquotum dusdanig hard gegroeid met als gevolg dat het zogenaamde fosfaatplafond is overschreden. Staatssecretaris Martijn van Dam legt dit probleem bij de boeren. En toch is dit niet geheel onterecht. Een feit is dat de melkveehouderij dermate sterk gegroeid is na 1 april 2015.

Maar waarom eigenlijk? Genoeg is toch genoeg?
“De meest voor de hand liggende reden van melkveehouders is ‘nóg beter en nóg meer melk produceren dan vader of grootvader’. Deze drang zit in boeren en haal je er ook niet uit. Groeien vinden wij natuurlijk niet verkeerd, maar moet wel verantwoord worden gedaan door bijvoorbeeld grondgebonden groei.”

“Er is natuurlijk ook een keerzijde bij deze kwestie. De overheid heeft uiteindelijk de melkveehouders de mogelijkheid gegeven om te groeien en hierbij onvoldoende geanticipeerd op de toenmalige situatie. De overheid had de melkveehouders in toom moeten houden, door een back-upplan te hebben na 1 april 2015. En dat plan was er niet. Met alle gevolgen van dien.”

Hoe kijken jullie naar de toekomst, het verduurzamen van de landbouw wat de commissie Nijpels geadviseerd heeft?
“Wij zullen zien wat de toekomst brengt. Ongetwijfeld gaan we een toekomst tegemoet waarin ‘duurzaamheid’ een steeds grotere rol zal spelen. Dat is een goede zaak. Maar is het woord ‘duurzaamheid’ wel een helder begrip? Duurzaamheid kun je namelijk op verschillende manieren interpreteren. Ook in de melkveehouderij. Wat is bijvoorbeeld een duurzame koe? Een koe die binnen een korte termijn zoveel mogelijk melk produceert of een koe die een lange levensduur heeft? Twee volledig verschillende invalshoeken. Duurzaamheid blijkt dus in sommige gevallen een grijs gebied. Daarnaast heeft ‘duurzaamheid’ in zijn algemeenheid een prijskaartje volgens ons. Het enige wat wij kunnen hopen, is dat het prijskaartje van duurzaamheid in de toekomst op een rechtvaardige manier wordt bekostigd.”

“Het is lastig om nu te kunnen bepalen, hoe de toekomst van de melkveehouderij eruit zal zien. Eén ding is zeker: wij hopen op een ommezwaai in het huidige beleid van de politiek. Momenteel wordt zeer weinig aandacht besteed aan de portefeuille landbouw. Toch heeft de landbouw een groot aandeel in de Nederlandse economie. Dus het is tijd voor verandering. Het is tijd om het échte verhaal van de melkveehouderij te vertellen. Het is tijd voor de boer!”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.