geen winst voor pitch duurzaam marienheem wel extra energie

Lokale energie initiatieven uit Overijssel werden uitgedaagd om met ideeën te komen voor lokale energieprojecten die een maatschappelijke bijdrage leveren. Zo konden de plannen een stimulans vormen voor de regionale economie, gekoppeld zijn aan educatie en/of bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe duurzame projecten.

De afgelopen maanden werkten veertien initiatieven hard aan hun business case. De finalisten pitchten 1 december hun plannen voor een professionele jury, bestaande uit; Siward Zomer (Windvogel en ODE), Jan Willem Zwang (GreenCrowd) en Matthijs Nijboer (Natuur en Milieu Overijssel). Er stond veel op het spel, want de winnaar kreeg 10.000 euro.

Pitch
Duurzaam Mariënheem wast één van de vier genomineerden die een pitch mocht houden voor de jury en het publiek in het Kulturhus van Borne. André Holtmaat was de aangewezen persoon om die presentatie te houden. Met beide benen op de grond vertelde hij bevlogen het verhaal van Mariënheem.

Holtmaat sprak over saamhorigheid en strijdbaarheid die het dorp duurzamer kunnen maken. “Door op de sporthal, de voetbalkantine, de kerk, het gemeenschapshuis en de manege zonnepanelen aan te brengen hebben we alle accommodaties aangesloten. 600 panelen 150.000 kWh. In één klap klaar voor de toekomst. Belangrijk in een kleine kern waar sociale duurzaamheid erg belangrijk is.

Enkele jaren geleden is er een groep enthousiaste inwoners begonnen met duurzaamheidacties. Buurkracht werd geïntroduceerd, met een mooie website om het energieverbruik te volgen en de acties in Mariënheem te onderbouwen. 

Duurzamer
“Nu trekken we samen op om alle accommodaties te voorzien van zonnepanelen”, aldus Holtmaat. “Mariënheem moet duurzamer om de als maar stijgende kosten het hoofd te bieden. Hiermee kunnen we de exploitatie verruimen door lagere huisvestingskosten, om huur en contributies laag te houden en het is ook nog beter voor het milieu.”

Hoewel de pitch een goede was, ging de Stichting Duurzame Energie Wierden Enter er uiteindelijk vandoor met de prijs van 10.000 euro. Maar zoals Jos Neulen van Duurzaam Mariënheem op de avond al aangaf: “André Holtmaat heeft vanavond een hele mooie energiepitch gehouden voor het plan om de accommodaties van Mariënheem te voorzien van zonnepanelen. We hebben de Energiepitch 2016 net niet gewonnen, maar wel veel energie opgedaan om ons gezamenlijk project in 2017 verder vorm te geven.”

Birgitte Keijzer vertegenwoordigde de gemeente op de avond. Zij was onder de indruk van de energie en samenwerking tussen de verschillende groepen. “Ik ben aangenaam verrast door de energie die er is tussen de vier groepen die hebben gepitched. Maar ook juist de energie die er in het publiek heerste. Allerlei vertegenwoordigers van duurzaam initiatieven (van klein tot groot) samen met  de Initiatievenmakelaars en overheden voor het gezamenlijke doel. Ook ik krijg daar energie van!”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.