europarlementarier schreijer pierik zonder boer geen platteland

 De toekomst van het platteland is onzeker. Het huidige beleid van het Kabinet lijkt aan te sturen op minder koeien en minder boeren. Het Kabinet kan misschien mooi rekenen, maar het houdt geen rekening wat dit betekent voor al die schitterende kerkdorpen, als Heeten, Lettele, Dijkerhoek, en Okkenbroek. De Nederlandse rundveehouderij verkeert daardoor in een diepe crisis. Er dreigt een inkorting van de veestapel die kan oplopen tot 480.000 koeien.

Van Staatssecretaris Martijn van Dam horen wij veel, maar hij blijft weinig zeggen. Tijdens het debat van donderdagavond beweerde hij dat het Kabinet pas in september werd geïnformeerd door de Europese Commissie omtrent het fosfaatrechtenplan. Wij weten nu dat het Kabinet al op 7 juli in kennis werd gesteld door de Europese Commissie, aan de hand van antwoorden van de Euro Commissaris Vestager op vragen die ik daarover had gesteld.

Dit geeft Nederlandse rundveehouders erg veel onzekerheid over de toekomst van hun bedrijf. Veel hebben nog extra geïnvesteerd in hun bedrijf, de situatie waarin zij nu zitten geeft hen het gevoel dat straks of de Nederlandse overheid, of de bank hun bedrijf de nek omdraait. Daar ben je als boer mooi klaar mee. Het zijn niet alleen de boeren die worden benadeeld in de huidige situatie. Boerengezinsbedrijven zijn in hun gemeentes ook een motor van economische activiteit. Hoeveel toeleveranciers en afnemers worden straks geraakt in hun portemonnee wanneer een groot deel van de rundveehouders wordt gedwongen te stoppen?

Wat verder ook nog speelt voor boeren zijn de nieuwe regels voor onteigening. Het huidige Kabinet heeft met het oog op ´minder doen, met minder regels´, veel van haar bevoegdheden overgeheveld naar provincies en gemeenten, met alle gevolgen van dien. Het volstaat tegenwoordig om met een brief van de deurwaarder iemand in kennis te stellen dat hij onteigend wordt, terwijl daar vroeger een gerechtelijke procedure voor was die de rechten van grondeigenaar in acht nam. In hoeverre is dit proces nog steeds gewaarborgd?

Ik kom uit Twente, ik ben geboren op de boerderij, ik ben daar opgegroeid. Ik heb alle veranderingen in de landbouw meegemaakt. Nederland was een land waar de boer een goed bestaan kon opbouwen. Telkens als wij uit naam van efficiëntie, of vanwege milieuwetgeving onze bedrijfsvoering moesten aanpassen deden wij dat. Als je nu naar deze sector kijkt en je ziet hoe boeren zich hebben aangepast met oog voor dier en bedrijf, kan ik niets anders voelen dan trots. Deze trots sterkt mij om te blijven vechten voor de belangen van deze prachtige sector. Immers, zonder boer geen platteland.

Annie Schreijer-Pierik 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.