ellis lugtenberg zijn stenen de basis voor veranderingen in het buitengebied

Als boerin ontvang ik jaarlijks heel wat geïnteresseerde en kritische burgers op onze boerderij. Na een kop koffie met vers opgeklopte melk van Olster bodem aan de keuken tafel van onze IJsselhoeve, nemen we een kijkje in de stallen en lopen we door de weiden om te genieten van de grazende koeien. Als boerin voel ik me ook ambassadeur van ons mooie buitengebied. Dat betekent dat ik alles wat onze bezoekers zelf al opvalt aan ons Sallandse landschap aanvul met verhalen uit het verleden, feitelijkheden en actualiteiten.

Veranderingen op het platteland zijn niet nieuw. Dat er steeds minder agrarische bedrijven komen is ook niet nieuw, zelfs diverse soorten functies in het buitengebied zijn niet nieuw. Waar hebben we het dan wel over?

Weten we wat onze waarden van het buitengebied zijn?  Wat is een gezond en verantwoord evenwicht?

Als ik lees over creatieve oplossingen voor leegstand in het buitengebied, experimenten in leegstaande varkensschuren, dan ben ik de draad wel kwijt. Zijn de stenen de basis geworden voor de veranderingen in het buitengebied? We lijken ons te focussen op invulling van leegstaande gebouwen en opvulling van de ruimte ipv de kwaliteit van onze landschappen, ruimte voor vruchtbare grond en de dieren.

Snelheid en daden scoren zo richting de verkiezingen, maar laten we ons wel afvragen of onze Sallandse plattelands politiek niet te veel bezig is met de stenen en onvoldoende  met het landschap en de landbouw? 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.