eerste editie top 2000 cafe in podium heino

Raaltenaar Gerard Elferink zorgt als presentator voor de rode draad. Daarnaast is iedereen welkom om zijn of haar oude single of elpee mee te nemen en te laten horen. “En vooral als daar een verhaal bij hoort. Een ooit bezocht concert of de eerste kus bijvoorbeeld, elk mooi verhaal bij zo’n plaatje is welkom”, zo zeggen Simon Butink (56) en Arend Hofmeijer (65) van de organiserende stichting Live Music Heino. “We merken dat er nog een heleboel mensen oude plaatjes hebben bewaard, ook al mag een CD of DVD natuurlijk ook. Dirk-Jan Kolle bleek nog een hele serie bijzondere singletjes van Deep Purple te hebben.”

Butink en Hofmeijer krijgen van klassieke rock en pop ‘warme gevoelens’ zoals ze dat zelf noemen, Butink met name van Led Zeppelin en Pink Floyd en Hofmeijer onder meer van (wijlen) Joe Cocker en Ten Years After. En dan vooral van wijlen TYA-gitarist Alvin Lee; “Zijn laatste concert in 2012 bij Ribs en Blues heb ik uiteraard gezien.”

Hippy Tunes

Beiden zijn al weken druk met de voorbereidingen, het schema en de playlist. Elk uur vanaf twee uur vrijdagmiddag zal een nieuwe presentator uit Heino achter de oude pick up plaatsnemen. Een flink aantal kandidaten is benaderd en de meesten verklaarden zich direct bereid om die vrijdag naar Theater Podium te komen.

“Toos Blom bijvoorbeeld, bekend van de lokale omroep in Heino. Haar man Frank kun je een echte audiofiel noemen, je weet gewoon niet wat je overkomt als je daar op bezoek bent. Maar ook Peter Moorman, bekend van de lokale D66-steunfractie; Gerben Blauw, bluesliefhebber en oud-voorzitter van VV Heino; Andre Roelofs en Joke Zwaal, behalve met taal ook bezig met muziek; ze wilden allemaal graag komen.” Bovendien komt ook de Zwolse coverband The Hippy Tunes naar het eerste Heinose Top 2000 Café. “Die spelen alles, van Jimi Hendrix tot Fleetwood Mac, genoeg repertoire voor drie dagen. Bij ons spelen ze enkele sets, uiteraard gericht op de muziek die door de bezoekers aangedragen wordt.”

Beelden

Iedereen is welkom om met (of zonder) een eigen single of elpee naar Podium te komen. Het is wel makkelijk als bezoekers van te voren even een mail sturen (Top2000podium@hotmail.com) met hun plaatje. “Zodat we er van te voren ook mooie beelden bij kunnen zoeken. Bovendien proberen we ongeveer de volgorde van de bekende Top 2000 te volgen, al zullen er ongetwijfeld nummers voorbij komen die daar niet in staan”, zo vertelt Hofmeijer. “Vorig jaar heb ik zelf in Hilversum het bekende Top 2000 Café van Radio 2 bezocht. Dat was een hele ervaring, ook al moest je anderhalf uur wachten voordat je er een uurtje in mocht.”

“En de entree in Podium is helemaal gratis, het moet vooral een ontspannen en gezellig sfeertje worden, lekkere luie fauteuils, kleedjes en lampjes op tafel. En dus veel goede muziek, mooie verhalen en leuke herinneringen. Met daarbij een lekker biertje,” zo vult Butink aan. “We rekenen op flink wat aanloop. Veel van de presentoren die middag en avond hebben al aangekondigd dat ze flink wat mensen meenemen. En mocht het bijvoorbeeld ’s avonds erg druk worden, dan is er die avond op muzikaal gebied genoeg te doen bij Marktzicht en de Baron. Bezoekers kunnen dan een leuk rondje door het dorp maken.”

Vervolg

Het mag 30 december dan de allereerste keer zijn, het is zeker de bedoeling dat het een jaarlijkse traditie gaat worden. Bovendien krijgt het initiatief begin volgend jaar al direct een vervolg. Op zaterdag 4 februari speelt er in de Nicolaaskerk een elf man sterke Joe Cocker-coverband. En 22 april staat er in diezelfde kerk een Woodstock Tribute Band. Zowel 30 december als bij de live-concerten zal er vooral een wat ouder publiek komen.

Hoewel iedereen welkom is, zo benadrukken Butink en Hofmeijer. “Bovendien, veel van die klassieke rock en pop wordt weer herontdekt door jongeren. Ik sprak pas nog een jongeman die helemaal gek was van Deep Purple, ook die zal zeker komen. Dat is toch mooi om te horen.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.