drie jonge gays willen gay pride in lemelerveld

Een inwoner van Lemelerveld zocht contact en bood hen aan te willen bekijken of zijn werkgever wat voor hen kan betekenen. Die regelt namelijk elk jaar ook een boot bij de Gay Pride in Amsterdam. Is een leuk begin, alhoewel ze zich afvragen of een boottocht op het Overijssels Kanaal logistiek wel haalbaar is. Maar ja goed, een paar boten in het water, dat kan altijd.

Dominee Kees Benard bood aan een lezing te houden. Vlak daarna hadden ze ineens de redactie aan de lijn. “We vielen zo wat van onze stoel.” Maar wie a zegt, moet ook b zeggen en daarom besloten ze om het gewoon te proberen. Maar nu… Ervaring met organiseren hebben ze niet. En daarom deze oproep op de site. Help mee; denk mee; wat is er mogelijk?

Thijs (20) en Karijn (20) hebben inmiddels versterking gekregen van hun vriendin Lynn Kleinlugtenbeld (21). Alle drie zijn ze gay. “Zo noemen wij het tenminste, dat klinkt het gemakkelijkst.” Ze maken deel uit van een kleine golf van jonge mensen uit Lemelerveld die in de afgelopen jaren uit de kast zijn gekomen. “We kennen er zeker nog een stuk of vijf. Uit de kast komen, is nog steeds een dingetje in Lemelerveld. Niet dat je afkeurende reacties krijgt, integendeel, maar je past je wel constant aan. Je hebt het gevoel dat je op je tenen moet lopen.

We gaan nu proberen om het feest te organiseren. Ook als stimulans voor andere jonge mensen die nog niet voor hun geaardheid zijn uitgekomen. Het is niet erg als je gay bent. Wees er trots op! We willen er zeker geen feest voor alleen maar mensen uit de LGBT-community van maken. Iedereen moet welkom zijn. Maar het moet wel een feest worden met een gay randje. Een lekker fout feest. Gek, bloemetjes, regenbogen, noem het maar op!”

Stoere mannen

De animo is er dus wel. Maar ze willen het breder trekken dan Lemelerveld alleen. Daarom vragen ze iedereen die uit de regio komt en zich aangesproken voelt door het initiatief om zich bij hen te melden. Geld, ideeën, alles is welkom. Misschien kunnen ze een combinatie maken met de feestweek, ze denken maar hardop. “Maar het moet wel in Lemelerveld plaatsvinden, absoluut”, zo stelt Thijs resoluut. “Daar komen we tenslotte vandaan. Ik woon op kamers in Zwolle, daar is al genoeg te doen. Verder is er alleen maar een Gay Pride in Amsterdam. Dan is het toch enorm leuk als Lemelerveld er als tweede in Nederland ook één krijgt.”

En zo hebben ze meer mooie reacties binnen gekregen. Lynn: “Op een gegeven moment stond ik bij de vader van Thijs. Hij had allemaal vrienden om zich heen staan. En die zeiden allemaal tegen Thijs: ‘Dan gaan wij ook op een bootje staan’. Echt van die stoere mannen. Dat vond ik zo leuk!”

Voor meer informatie mail naar karijnlodewijks@hotmail.com

Geaccepteerd

Thijs, Karijn en Lynn zijn de afgelopen twee jaar allemaal uit de kast gekomen. Vonden ze stuk voor stuk lastig. Thijs: “Ik wist het eigenlijk al rond mijn veertiende. Op mijn achttiende besloot ik het te vertellen aan mijn ouders en mijn vrienden. Daar zag ik echt tegenop. Achteraf gezien denk ik: waarom? Niemand die er problemen mee had. ‘Thijs, je bent wie je bent!’” Karijn: “Ik voetbal bij VV Lemelerveld. Ik vond het best moeilijk om het tegen mijn teamgenoten te zeggen, maar het bleek achteraf dat ze het allang vermoedden. Dus uiteindelijk viel ‘t mee.”

Lynn: “Weet je, er worden natuurlijk grappen gemaakt over mensen die gay zijn. Die opmerkingen kunnen sommige jongeren er van weerhouden om uit de kast te komen. Dat merk je af en toe nog. Dat iemand wat aan het ouwehoeren is en niet doorheeft dat ik er bij zit en dat het dan wat ongemakkelijk wordt. Maar de reacties nadat ik uit de kast waren gekomen vielen hard mee. Volgens mij is het hier tegenwoordig wel geaccepteerd.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.