deventer weer in de ban van dickens

Het Dickens Festijn is beide dagen toegankelijk van 11.00 tot 17.00 uur en wordt jaarlijks bezocht door ruim 135.000 bezoekers. De toegang is gratis. Wel dient er rekening te worden gehouden met een wachttijd bij de ingang die kan oplopen tot 1,5 uur. Toegang is alleen mogelijk via de Keizerstraat (ter hoogte van de Schouwburg). Bezoekers worden vanaf hier naar de ingang (ter hoogte van de Walstraat) geleid.

Het Bergkwartier is gelegen in het centrum van Deventer. Het festijn vindt plaats in de Walstraat, Golstraat, Damstraat, Bergkerkplein, Roggestraat, Bergstraat, Kerksteeg, Bergschild en Menstraat. Heren op hoge fietsen banen zich een weg door de smalle straatjes, Christmas Carol Singers gaan van deur tot deur. Zwervers bedelen om geld, boefjes stelen, kinderen zingen en handwerkers demonstreren hun ambacht. Keurige dames en heren met hoge hoeden flaneren door de straten en buigen diep als Queen Victoria in haar draagstoel passeert. De bezoekers komen de acteurs en figuranten vooral op straat tegen, maar ook achter ramen of soms hoog op een dak.

Kerstmarkten

Er is die dagen meer te doen in Deventer. De winkels in de binnenstad zijn zaterdag 17 en zondag 18 december geopend tot 17.00 uur. Op donderdagavond 15 december vindt in de Walstraat en Golstraat de Lichtjes Koopavond plaats (tot 21.00 uur). Op de Brink wordt op zaterdag 17 december de wekelijkse warenmarkt gehouden. Voor de Waag wordt die dag het televisieprogramma Joris’ Kerstboom opgenomen. Op zondag 18 december is er op de Brink een markt in kerstsfeer van 11.00 tot 17.00 uur.

De jaarlijkse kerstmarkt in de Grote of Lebuinuskerk vindt plaats van donderdag 15 tot en met zaterdag 17 december. Open: donderdag 13.00-21.00 uur, vrijdag 10.00-21.00 uur en zaterdag 10.00-17.00 uur. De entree bedraagt 3 euro (tot 12 jaar gratis). In de Oude Mariakerk (Nieuwe Markt 35) vindt op 17 en 18 december een kerstbrocantemarkt plaats van 10.00 tot 17.00 uur. De entree bedraagt 1 euro. Daarnaast zijn er op zondag 18 december onder de titel ‘Deventer Kerststad’ gratis toegankelijke concerten in de Grote of Lebuinuskerk en Broederenkerk met deelname van koren en muziekverenigingen uit Deventer en omgeving.

Aangeraden wordt om met het openbaar vervoer naar Deventer te komen. De NS zet op 17 en 18 december extra en langere treinen in. Meer informatie op staging2.dickensfestijn.nl.  

Kabinet

Eind november is het Charles Dickens Kabinet in de voormalige Vrouwengevangenis (Walstraat 20) geopend. In een permanente expositie wordt het leven en werk van Charles Dickens getoond, aan de hand van de collectie van Emmy Strik, initiatiefneemster van het Dickens Festijn. Het Charles Dickens Kabinet is het gehele jaar op vrijdag en zaterdag geopend van 11.00-17.00 uur. De entree bedraagt 2 euro. Tijdens het Dickens Festijn is het kabinet in verband met de verwachte drukte beperkt toegankelijk.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.