deventer maakt zich klaar voor dickens festijn

Het Dickens Festijn is beide dagen van 11.00-17.00 uur en wordt jaarlijks bezocht door ruim 135.000 bezoekers. De toegang is gratis. Wel dient er rekening te worden gehouden met een wachttijd bij de ingang die kan oplopen tot 1,5 uur. Toegang is alleen mogelijk via de Keizerstraat (t.h.v. de Schouwburg). Bezoekers worden vanaf hier naar de ingang (t.h.v. de Walstraat) geleid. Het Bergkwartier is gelegen in het centrum van Deventer. Het festijn vindt plaats in de Walstraat, Golstraat, Damstraat, Bergkerkplein, Roggestraat, Bergstraat, Kerksteeg, Bergschild en Menstraat.

De geuren van punch en gepofte kastanjes, huizenhoge kerstbomen en prachtig gerestaureerde panden vormen hierbij het decor.

Volop theater en muziek
Heren op hoge fietsen banen zich een weg door de smalle straatjes, Christmas Carol Singers gaan van deur tot deur. Zwervers bedelen om geld, boefjes stelen, kinderen zingen en handwerkers demonstreren hun ambacht. Keurige dames en heren met hoge hoeden flaneren door de straten en buigen diep als Queen Victoria in haar draagstoel passeert.

Dit jaar vindt de 26ste editie van het festijn plaats. Het Dickens Festijn is jaarlijks een groot succes en in oktober jl. zelfs genomineerd voor de nationale prijs ‘Beste Publieksevenement van Nederland’.

Het Dickens Festijn in Deventer onderscheidt zich door het grote aantal optredens van acteurs en toneelspelers, van jong tot oud, koren, zangers en muzikanten en door de deelname van bewoners uit het Bergkwartier. U komt de acteurs en figuranten vooral op straat tegen, maar ook achter ramen of soms hoog op een dak. Dit alles maakt het festijn tot één groot ‘living outdoor- theatre’.

Charles Dickens Kabinet
Eind november is het Charles Dickens Kabinet in de voormalige Vrouwengevangenis (Walstraat 20) geopend. In een permanente expositie wordt het leven en werk van Charles Dickens getoond, aan de hand van de collectie van Emmy Strik, initiatiefneemster van het Dickens Festijn. Er zijn talrijke boeken, eerste drukken, prenten en beeldjes van Dickens karakters te zien en een tafel gedekt met Dickens servies.

Het Charles Dickens Kabinet is het gehele jaar open op vrijdag en zaterdag van 11.00-17.00 uur. Toegang: € 2,-. Tijdens het Dickens Festijn is het kabinet i.v.m. de verwachte drukte beperkt toegankelijk.

Deventer Kerststad
Tijdens en rondom het Dickens Festijn staat Deventer in het teken van kerst met vele activiteiten. De winkels in de binnenstad zijn zaterdag 17 en zondag 18 december geopend tot 17.00 uur. Op donderdagavond 15 december is er tot 21.00 uur in de Walstraat en Golstraat de Lichtjes Koopavond.

Op de Brink vindt op zaterdag 17 december de wekelijkse warenmarkt plaats. Voor de Waag wordt deze dag het televisieprogramma Joris’ Kerstboom opgenomen. Op zondag 18 december is er op de Brink een markt in kerstsfeer van 11.00 tot 17.00 uur.

De jaarlijkse kerstmarkt in de Grote of Lebuinuskerk vindt plaats van donderdag 15 t/m zaterdag 17 december. Open: donderdag 13.00-21.00 uur, vrijdag 10.00-21.00 uur en zaterdag 10.00-17.00 uur. Toegang: € 3,-, tot 12 jaar gratis (Grote Kerkhof, ingang onder de toren).

In de Oude Mariakerk (Nieuwe Markt 35) vindt op 17 en 18 december een kerstbrocantemarkt plaats van 10.00 tot 17.00 uur. Toegang: € 1,-.

Daarnaast vinden er op zondag 18 december onder de titel ‘Deventer Kerststad’ gratis toegankelijke concerten plaats in de Grote of Lebuinuskerk (Grote Kerkhof, ingang onder de toren) en Broederenkerk (Broederenstraat 18) met deelname van koren en muziekverenigingen uit Deventer en omgeving.

Openbaar vervoer en parkeren
Aangeraden wordt om met het openbaar vervoer naar Deventer te komen. De NS zet op 17 en 18 december extra en langere treinen in. Vanaf NS- en busstation Deventer is het 3 minuten lopen naar het centrum. Bezoekers worden op het station Deventer al verwelkomd door Dickens-acteurs.

Indien u met de auto komt, volgt u komende vanaf de A1 de borden naar een extra, bewaakt parkeerterrein, inclusief busvervoer naar het centrum. De pendelbussen rijden op 17 en 18 december van 8.30-18.30 uur (9 euro per auto). In de Deventer binnenstad kunt u onder meer parkeren in de Centrumgarage (Op de Keizer 1, achter de HEMA, 24 uur per dag open). Voor meer parkeerplaatsen rondom het centrum: volg de parkeerroute. Op de Beestenmarkt worden extra invalidenparkeerplaatsen ingesteld.

Fietsen kunnen gratis en bewaakt gestald worden bij het NS-station en aan Op de Keizer (achter de HEMA, open van 8.45 tot 17.30 uur). Daarnaast kunnen fietsen onbewaakt gestald worden op het Lamme van Dieseplein en aan de Gedempte Gracht.

Organisatie
Het Dickens Festijn wordt georganiseerd door het Evenementenbureau van de VVV Deventer in samenwerking met ondernemers en bewoners in het Bergkwartier, in het bijzonder mevrouw Emmy Strik.

Het festijn is mede mogelijk dankzij de Gemeente Deventer, Provincie Overijssel, NV Bergkwartier, Nederlandse Spoorwegen en alle sponsoren van Deventer Evenementenstad.

Meer informatie: staging2.dickensfestijn.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.