de toekomst van het platteland volgens gerrie kleene

Dinsdagochtend 7.30 uur. Melken gedaan, eerste ronde van de dag zit er op en we gaan aan het ontbijt al luisterend en kijkend naar het nieuws op de TV. Na de ochtendronde zit mijn kapsel door de muts nog niet zo geweldig maar nu staan mijn haren rechtop!

NOS meldt het volgende:
Men gaat de urine van mannen (onverdund door water) bij de Heineken Music Hall gebruiken voor de productie van kunstmest, want zo zegt men: het terugwinnen van fosfaat is zo belangrijk omdat deze steeds schaarser wordt. Dus goed voor de landbouw!

Het debacle rondom fosfaat zorgt ervoor dat ik reageer op facebook, vele collega’s  hebben dezelfde schrik met mij maar ook komen er vragen zoals: waarom is dit zo’n raar idee?
In de landbouw weten we dat onze mest goud waard is. In de maatschappij echter worden wij vanwege onze dierlijke mest “uitgescheten” omdat we, zegt men, vervuilend bezig zijn.

Even terugkomend op de fosfaten. Wist u dat zonder fosfaten leven niet mogelijk is? Ze komen voor in de bodem en in de mest net als vele andere mineralen.  Per hectare landbouwgrond is een maximum gesteld aan de hoeveelheid fosfaat en stikstof die we met mest mogen uitrijden.De hoeveelheid fosfaat welke we mogen gebruiken is ook afhankelijk van wat de bodem al in zich heeft. Om dit te berekenen worden grondmonsters genomen en weten we wat er maximaal op het land mag. Die hangt samen met wat die koe eet, het gras en krachtvoer wordt ook bemonsterd.

Vervolgens is er per koe een berekende hoeveelheid mest die ze produceert. Zo kun je uitrekenen hoeveel mest van je koeien er past op de hectares grond die je hebt. Dat is nooit voorspelbaar want ons gras levert niet ieder jaar dezelfde hoeveelheid fosfaat, dit is afhankelijk van de groeiomstandigheden van dat betreffende jaar. Bijsturen doen we dan met het krachtvoer en eventueel met extra  bijproducten om de dieren goed gezond te houden.

Onze gebruiksnormen vertellen ons dus hoeveel mest we mogen aanwenden op onze gronden. Dat kan door de verschillen in de uitslagen van de monsters per jaar dus wijzigen. Daar komt dan nog de landelijke jaarlijkse korting op de toegestane norm bij. Conclusie aan het einde van het seizoen kan dus zijn dat we door te blijven rekenen onze kringloop op het bedrijf kunnen sluiten of dat we in onze situatie toch nog mest af moeten voeren en kunstmest kunnen aanvoeren.

Ik hoop u me nog steeds kunt volgen in dit toch wel ingewikkelde verhaal want nu komt de crux van mijn slecht uitziende kapsel.

De regering heeft  in 2014 besloten dat we geen fosfaatkunstmest meer mogen gebruiken wanneer we aan de derogatie mee doen zoals in onze situatie en met ons vele andere collega’s. Eigenlijk van de zotte, ik moet mest wegbrengen en kunstmest terugkopen? Terwijl er in de landbouw intussen al meer fosfaat uit mest wordt gehaald dan uit al die festivalfabriekjes samen!

Dus met andere woorden: onze fosfaten zijn overschotten, worden gezien als vervuilend en niet tot €€ te verwaarden maar die van de mannen bij Holland Heineken House, wellicht ook nog vervuild met alcohol, medicijnresten en drugs, zijn goud geld waard voor gebruik in de landbouw?!

Snapt u het nog? Ik moet van de opwinding nodig naar ‘t toilet om mijn overschotten weg te spoelen, dan hup onder douche want er staat weer een vergadering op mijn agenda en ja daar wil je toch niet met zo’n kapsel aan komen zetten?

Gerrie Kleene
Melkveehouder te Balkbrug

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.