de toekomst van het platteland maakt veel los

De toekomst van het platteland kan je niet los zien van de pijn van het platteland.

Een telefoontje maandagmorgen uit Den Haag van de PVV-fractie naar de redactie maakte duidelijk dat zij meelezen. Ook zij hebben in dit lastige vraagstuk veel vragen welke niet zomaar te beantwoorden zijn. En zij waren niet de enige partij, werd ons gemeld. De PVV stelde specifieke vragen over de amendementen bij de fosfaatwet die dinsdag in stemming werd gebracht. Er werd gevraagd wat onze ervaringen zijn en wat onze geïnterviewden daar van vonden. Van varkens-, kippen- en andere veeboeren. We hebben ze er op gewezen dat politiek Den Haag zich druk maakt over de verkeerde dingen, de wet is eigenlijk het paard achter de wagen spannen en kan – als we realistisch zijn – waarschijnlijk zo de prullenbak weer in. Met alle gevolgen van dien. Eerst moet de derogatie voor 2017 er komen!

De wet is aangenomen en de boeren hebben duidelijkheid, tenminste als er derogatie voor 2017 komt en dat is nog maar zeer de vraag vertellen onze kanalen. De opinie van pastoraal medewerker Jack Steegs vanuit Den Bosch was er net zo één. Geen Sallander, een ex-Brabantse boer.

Andere gemeenten
Wat opvalt in dit dossier is dat in de gemeenten rondom ons hier in Salland er al veel gedaan wordt voor de betrokken mensen. Er wordt een signalerings- en opvangsysteem via erfbetrederbijeenkomsten (dierenartsen, voerleverancier, monteurs e.d) opgezet. Dalfsen, Ommen, Hardenberg, maar ook Rijsen -Holten en bijvoorbeeld de gemeente Twenterand zijn al heel voortvarend bezig in samenwerking met o.a.  Stimulant (die een planklaar concept heeft liggen en waar de gemeentes zo in kunnen stappen). Dit alles in tegenstelling tot Raalte en Olst-Wijhe waar de politiek bezig is met het wiel opnieuw uit te vinden.

Een tweede ding wat ons opvalt is de vele tegenstellingen en belangen in de sector. Met als grootste obstakel het niet begrijpen van elkaar. Dan hebben we het alleen al over de belangen van de stoppers en de blijvers. Een blijver als Bennie Grolleman die gelooft in de toekomst kan zich niet verplaatsen in de gedachtengang van een stopper en neemt ook van uit dat oogpunt politieke beslissingen. Een potentiële stopper als Jan Schokker (hij heeft als varkensboer al twintig jaar koude sanering in zijn sector zien gebeuren en weet dat hij met 700 zeugen eigenlijk geen toekomst meer heeft) reageert heel anders en probeert aan de voorkant bij te sturen door het aanstellen van een centrale ambtenaar op het gemeentehuis die deze mensen kan begeleiden, naar het juiste loket kan brengen en zo veel ambtelijke dubbele uren op dezelfde dossiers kan voorkomen. De kosten voor de gemeenschap zijn volgens hem nul, volgens Grolleman 70.000 euro.

Gezocht
Zoals al aangegeven eerder in deze serie zijn lang alle interacties niet geschikt voor publicatie en gaan wij daar heel zorgvuldig mee om en waar nodig begeleiden wij naar de juiste instanties. Wat we wel graag willen is dit breder trekken. Ervaringen opschrijven van stoppers, hoe zij dat beleeft hebben, maar ook ervaringen van mensen die juist doorgaan, groeien willen of mensen die een neventak op hun bedrijf willen beginnen maar daar veel moeilijkheden bij ondervinden.

Daarnaast zoeken wij plattelanders die geen boer zijn, ondernemen buiten de agrarische sector en hun ervaringen belichten.

Kom in contact via redactie@sallandsentraal.nl of gerlant@sallandcentraal.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.